Начало НОВИНИ Байдън защитава правото на аборт в САЩ

Байдън защитава правото на аборт в САЩ

0

Президентът на Съединените щати Джо Байдън призова сънародниците си във вторник, 3 май, да гласуват на законодателните избори през ноември, за да защитят основното право на аборт, ако Върховният съд отмени конституционните гаранции, които позволяват процедурата.

Президентът предупреди, че все още не е проверено изтичането в политическия сайт на проект за становище на мнозинството на Върховния съд за погребване на правото на доброволно прекъсване на бременността на национално ниво.

Въпреки това, ако най-висшият съд отмени съдебната практика, която е основала правата за аборт в Съединените щати от 70-те години на миналия век, „ще зависи от избраните служители на нашата нация на всички нива на управление да защитят правото на жената да избира. И ще зависи от избирателите да изберат длъжностни лица, подкрепящи избора този ноември“, каза Байдън в изявление.

В този случай президентът твърди, че „ще работи за одобряването и приемането на закон“ на подобно законодателство, но признава реалността, че условията не са адекватни със Сенат, разделен поравно между демократи и републиканци.

„На федерално ниво ще имаме нужда от повече сенатори, подкрепящи избора, и мнозинство в Камарата на представителите, за да приемем закон, гарантиращ правата за аборт, ако Върховният съд го отмени.

Във време, когато много щати в съюза вече са приели или подготвят силно рестриктивни закони за абортите, Байдън каза, че е наредил на своите съветници да проучат „различни възможни резултати по дела, висящи пред Върховния съд“. „Ще бъдем готови, когато бъде издадено някакво решение“, каза той.

Предишна статияБългария и Чехия може да поискат изключение от ембаргото върху руския петрол
Следваща статияКакво е „прокси война“ и защо Русия твърди, че НАТО е започнала такава?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук