Начало НОВИНИ Какво е „прокси война“ и защо Русия твърди, че НАТО е започнала...

Какво е „прокси война“ и защо Русия твърди, че НАТО е започнала такава?

0

Русия и Украйна са потопени във военен конфликт от почти три месеца. Период, в който двете страни са се обвинявали взаимно в множество престъпления и нарушения на правата на човека, но този път от Кремъл повдигнаха различно оплакване.

Миналата седмица руският външен министър Сергей Лавров обвини НАТО (Организацията на Северноатлантическия договор) в провеждане на „прокси война“ срещу Русия, съобщи Би Би Си в понеделник, 2 май.

„Складове в Западна Украйна са били атакувани повече от веднъж от руски сили. Как би могло да бъде иначе? НАТО по същество води война с Русия чрез трета страна и плаща за оръжия“.

Лавров имаше предвид модерните оръжия, които различни западни страни дадоха на украинските въоръжени сили за защита срещу руската инвазия. Но какво е „прокси войната“?

В статия, публикувана в края на 2021 г. в Latin American Journal of Security Studies, Дейвид Ернандес-Мартинес от Автономния университет в Мадрид (Испания) се позовава подробно на въпроса.

„Терминът „ прокси война“ е въведен по време на Студената война, за да опише разликите между Съединените щати и Съветския съюз. Тези правомощия избегнаха пряк конфликт, тъй като рискът от унищожаване беше твърде висок“, пише той.

Той обясни, че при този тип конфликти, „замесените страни избягват конфронтация и разчитат на агенти или съюзници на трети страни, които са тези, които действат на място”.

„С това силите се стремят да ограничат въздействието на по-силна намеса и в същото време се стремят да влошат интересите на противника в различни сценарии“, добави Ернандес-Мартинес.

Също миналата седмица говорителят на руското президентство Дмитрий Песков на ежедневната си пресконференция увери, че „тенденцията за пълнене на Украйна и други страни с оръжия са действия, които застрашават сигурността на континента и причиняват нестабилност“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук