Начало НОВИНИ Путин може официално да обяви война на Украйна на 9 май, предупреждава...

Путин може официално да обяви война на Украйна на 9 май, предупреждава Великобритания

0

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс предаде прогнозата си, че руският президент Владимир Путин ще ескалира конфликта в Украйна на 9 май, като обяви война на „нацистите“ и призова за масова мобилизация.

Според Уолъс, този призив от Путин може да бъде отправен по време на парада за Деня на победата по улиците на Москва, когато страната празнува победата във Втората световна война, намеквайки за факта, че в края на февруари руският президент нареди да започне „специална операция“ в Украйна с цел „деназификация“ на страната.

Поради украинската съпротива през първата фаза на конфликта Русия реши да изтегли войските си на изток, за да засили атаките в този район. В този контекст Уолъс смята, че руският политик сега ще обяви война на „нацистите“ и по този начин ще се опита да убеди общественото мнение за поредната офанзива в Украйна.

„Путин накланя игралното поле, като полага основите, за да може да каже „вижте, това сега е война срещу „нацистите“ и това, от което се нуждая, са повече хора““, предупреди министърът на отбраната на Обединеното кралство .

Преди това, в началото на април, секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олексей Данилов предупреди за възможността за нова руска офанзива на 9 май, тъй като това е „свещен“ ден за Москва.

„Путин се е заел да сложи край на тази война с парад на победата“, предупреди Данилов преди месец, който още тогава помоли населението да не празнува обявеното по това време изтегляне на руските войски.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук