Начало НОВИНИ Ню Йорк таймс: Украйна е убивала руски генерали с помощ от разузнаването...

Ню Йорк таймс: Украйна е убивала руски генерали с помощ от разузнаването на САЩ

0

Разузнавателни данни, осигурени от САЩ, са помогнали на украинските военни да вземат на мушка няколко руски генерали след инвазията на Москва, предаде АФП, позовавайки се на „Ню Йорк таймс“ (НЙТ).

Цитирайки няколко висши US представители, изданието посочва че „мнозина“ от около десетината руски генерали, убити от украинските сили, са били взети на прицел с помощта на американското разузнаване.

Съветът за национална сигурност на САЩ нарече твърдението, че Съединените щати са помогнали на Украйна да убие руски генерали „безотговорно“.

„САЩ осигуряват разузнаване на бойното поле, за да помогнат на украинците да защитят страната си“, заяви говорителката на Съвета Ейдриън Уотсън в мейл до АФП. „Не осигуряваме разузнаване с намерението да бъдат убити руски генерали“.

Значителните загуби на руски офицери с висок чин изненада западните представители по сигурността, които за последно потвърдиха в края на март за 7 генерали, макар след това Украйна да съобщи за още.

Според западни оценки оттогава причината руски генерали да са близо до фронтовата линия е ниският морал на войниците. Посочваха се и проблеми с комуникациите и логистиката, което карало старшите офицери да използват некриптирани връзки и така да се разкрият на украинските сили.

Но американският „Ню Йорк таймс“ говори сега за пряка помощ от разузнаването на САЩ и други разузнавателни служби за украинския успех.

Изданието твърди, че САЩ осигурявали детайли за руските военни мобилни щабове, които често менят местоположението си, а украинците използвали тази информация в тандем със своята, за да атакуват висши руски офицерски състав.

Пентагонът още не е коментирал написаното в „Ню Йорк таймс“.

Предишна статияШефът на „Кинтекс”: Напускам поста и оттеглям жалбите си, но ще съдя Нинова
Следваща статияРумен Овчаров: „Булгаргаз“ се унищожава окончателно като доставчик на природен газ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук