Начало БЪЛГАРИЯ Румен Овчаров: „Булгаргаз“ се унищожава окончателно като доставчик на природен газ

Румен Овчаров: „Булгаргаз“ се унищожава окончателно като доставчик на природен газ

0
”Булгаргаз” се унищожава окончателно като доставчик на природен газ в България”. Това заяви пред БНР бившият министър на енергетиката Румен Овчаров. Според него ”Булгаргаз” се превръща в ”елементарен посредник, от когото никой няма нужда”.

„Още на 18 април „Булгаргаз“ е знаел, че няма договор“, подчерта Овчаров в предаването „Преди всички“. По думите му именно на тази дата „Булгартрансгаз“ е резервирал капацитет на входа на Гърция и е „взел предварителни мерки“.

„Интересно защо „Булгаргаз“ не търси доставчици, не се обажда на никой, не праща писма до никой да му достави газ и изведнъж на 27-и излизат на пресконференция представителите на „Продължаваме Промяната“ – няма политическо решение на коалиционния съвет, няма решение на Министерския съвет – излизат Асен Василев и Кирил Петков и обявяват, че България прекратява договора“, коментира Румен Овчаров.

„Съвсем умишлено две седмици почти „Булгаргаз“ не прави нищо и не информира никого. Не информира и потребителите на природен газ. Всички стоят и чакат ПП „Продължаваме Промяната“ да излезе и да каже – ние ще напляскаме руснаците.“

„Още на 1 април по моя молба Таско Ерменков разговаря с Корнелия Нинова, тя е разговаряла с другите представители на коалицията и на 2-ри или 3-ти април се проведе заседание на т.нар. експертен съвет на коалицията. Там нямаше никой от оперативното ръководство на България, само законодатели и хора извън парламента. Тоест нямаше кой да информира т.нар. експертен съвет на коалицията какво се случва. Така че някои от партиите в коалицията са си свършили работата“, уточни ексминистърът.

Газът, който потребяваме в момента е руски, поясни Румен Овчаров.

Фирма „Мед“ има резервиран капацитет на остров Ревитуса за цялата година, с изключение на един месец, но през зимния период няма да стигне капацитетът на този терминал, ако и Гърция не плати в края на този месец, подчерта още той.

Полша нагнетява цялата пролет, ние продавахме количества и си опразнихме хранилището, отбеляза още бившият енергиен министър.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук