Начало НОВИНИ Русия признава, че подкрепата на САЩ за Украйна й е попречила да...

Русия признава, че подкрепата на САЩ за Украйна й е попречила да постигне „бърза“ победа

0

Този четвъртък, 5 май, Русия призна, че подкрепата на НАТО за Киев удължава офанзивата й в Украйна, но заяви, че това няма да й попречи да изпълни целите си, в момент, когато има противоречива информация за евакуацията на цивилни бежанци в последната крепост на украинската съпротива в Мариупол.

„Съединените щати, Обединеното кралство, НАТО като цяло непрекъснато споделят информация с украинските въоръжени сили. В комбинация с доставките на оръжие (…) тези действия не позволяват операцията да бъде приключена бързо“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери, реагирайки на информация, публикувана от New York Times.

Според този вестник, който се позовава на анонимни източници от американските разузнавателни служби, информацията, предоставена от Вашингтон на украинската армия, е направила възможно намирането на няколко руски генерали близо до фронта.

Тези западни действия „нямат капацитет да предотвратят“ постигането на целите на руската офанзива в Украйна, настоя говорителят на Кремъл след 10 седмици война, която вече е причинила хиляди смъртни случаи.

Досега Москва може да претендира за пълен контрол само над един голям украински град: Херсон, разположен на юг. Междувременно той се надява, че след два месеца обсада и бомбардировки може да завземе стратегическото пристанище Мариупол.

В този град, опустошен от бомбардировки в продължение на седмици, украински бойци и цивилни са вкопани в подземните проходи на огромния стоманен комплекс Азовстал.

Песков каза в четвъртък, че хуманитарните коридори „работят“ за евакуиране на цивилните, които остават в съоръженията – около 200, според кмета на града Вадим Боишенко.

По информация на АФП.

Предишна статияСъединените щати очакват „полезен“ миграционен пакт на срещата на върха на Америка
Следваща статияПрокуратурата разследва сблъсъците пред паметника на съветската армия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук