Начало НОВИНИ Война в Украйна: Владимир Путин сравни войната с Втората световна война

Война в Украйна: Владимир Путин сравни войната с Втората световна война

0

Владимир Путин потвърди тази сутрин, 8 май, че ще спечелят войната в Украйна по същия начин, по който победиха нацизма през 1945 г., като направи множество сравнения между войната, инициирана от Русия, и Втората световна война. Посланието е уловено в писмо, адресирано до управляващите на бившите съветски републики, за отбелязване на 77-ата годишнина от поражението на нацистка Германия.

„Днес нашите войници, както и техните предци, се борят рамо до рамо за освобождението на родината си от нацистката мръсотия, уверени, че както през 1945 г., победата ще бъде наша“, каза Путин в текста.

„Днес общото задължение е да предотвратим възраждането на нацизма, който причини толкова много страдания на народите на различните страни“, добави той.

„За съжаление днес нацизмът отново вдига глава“, каза президентът в друг параграф, освен това той изпрати директно послание до украинския народ  на когото пожела „мирно и справедливо бъдеще“.

„Нашият свещен дълг е да спрем идеологическите наследници на победените във Великата отечествена война (Втората световна война)“, заключи той.

Текстът е адресиран до политици от Азербайджан, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, отцепилите се региони Абхазия и Южна Осетия, в Грузия, Донецката народна република и Луганската народна република в Украйна.

Франк Валтер Щайнмайер, президент на Германия, се нахвърли срещу Владимир Путин за сравненията между Украйна и нацизма, като го обвини, че е разбил мечтата за мирно време в Европа и вместо това е насадил „кошмар“ благодарение на „войната“. 

Щайнмайер добави, че тази война, отприщена от Путин, „разрушава мирния европейски ред, постигнат и поддържан след края на Втората световна война“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук