Начало НОВИНИ Война в Украйна: Владимир Путин сравни войната с Втората световна война

Война в Украйна: Владимир Путин сравни войната с Втората световна война

0

Владимир Путин потвърди тази сутрин, 8 май, че ще спечелят войната в Украйна по същия начин, по който победиха нацизма през 1945 г., като направи множество сравнения между войната, инициирана от Русия, и Втората световна война. Посланието е уловено в писмо, адресирано до управляващите на бившите съветски републики, за отбелязване на 77-ата годишнина от поражението на нацистка Германия.

„Днес нашите войници, както и техните предци, се борят рамо до рамо за освобождението на родината си от нацистката мръсотия, уверени, че както през 1945 г., победата ще бъде наша“, каза Путин в текста.

„Днес общото задължение е да предотвратим възраждането на нацизма, който причини толкова много страдания на народите на различните страни“, добави той.

„За съжаление днес нацизмът отново вдига глава“, каза президентът в друг параграф, освен това той изпрати директно послание до украинския народ  на когото пожела „мирно и справедливо бъдеще“.

„Нашият свещен дълг е да спрем идеологическите наследници на победените във Великата отечествена война (Втората световна война)“, заключи той.

Текстът е адресиран до политици от Азербайджан, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, отцепилите се региони Абхазия и Южна Осетия, в Грузия, Донецката народна република и Луганската народна република в Украйна.

Франк Валтер Щайнмайер, президент на Германия, се нахвърли срещу Владимир Путин за сравненията между Украйна и нацизма, като го обвини, че е разбил мечтата за мирно време в Европа и вместо това е насадил „кошмар“ благодарение на „войната“. 

Щайнмайер добави, че тази война, отприщена от Путин, „разрушава мирния европейски ред, постигнат и поддържан след края на Втората световна война“.

Предишна статияВисш служител казва, че „Русия може да унищожи всички страни от НАТО за половин час“
Следваща статияПървата дама на САЩ Джил Байдън направи изненадващо посещение в Украйна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук