Начало НОВИНИ Макрон казва, че кандидатурата на Украйна за присъединяване към ЕС ще отнеме...

Макрон казва, че кандидатурата на Украйна за присъединяване към ЕС ще отнеме десетилетия

0

„Ще отнеме десетилетия, преди Украйна да бъде приета в Европейския съюз“, каза французинът Еманюел Макрон.

В реч пред парламента на ЕС в Страсбург той вместо това предложи Украйна да се присъедини към „паралелна европейска общност“, докато чака решение.

Това ще позволи на държави извън ЕС да се присъединят към европейската архитектура за сигурност по други начини, каза президентът Макрон.

Украйна започна процеса на кандидатстване за присъединяване към блока през февруари тази година, четири дни след инвазията на Русия.

„Всички знаем отлично, че процесът за разрешаване на присъединяването на Украйна наистина ще отнеме няколко години, вероятно няколко десетилетия“, каза Макрон в понеделник.

„Това е истината, освен ако не решим да понижим стандартите за присъединяване. И да преосмислим единството на нашата Европа“, допълни той.

Макрон каза, че вместо това трябва да се обмисли „паралелна европейска общност“, вместо да се спират строгите критерии за членство в ЕС, за да се ускори кандидатурата на Украйна.

Той каза, че това ще бъде „начин за закотвяне на държави, които са географски в Европа и споделят нашите ценности“.

Коментарите му дойдоха малко след като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че изпълнителната власт на ЕС ще публикува първоначалното си становище относно кандидатурата на Украйна за членство през юни.

Официални лица в Киев потвърдиха в понеделник, че Украйна е подала втората част от молбата си за членство в ЕС в Брюксел.

Обикновено са нужни години на държавите, за да преговарят за членство в ЕС, като кандидатите трябва да докажат, че отговарят на множество критерии – от зачитане на демокрацията и върховенството на закона до достатъчно стабилна икономика.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски предложи на ЕС да използва специална процедура, за да предостави на Украйна незабавно членство в блока, но това не се случи.

По-късно в понеделник френският президент направи първото си чуждестранно посещение след преизбирането си в Берлин за разговори с германския канцлер Олаф Шолц относно отговора на ЕС на руската инвазия в Украйна.

Говорейки на пресконференция преди срещата, Шолц каза, че руската агресионна война е направила сътрудничеството между Париж и Берлин още по-важно.

„Това е нещо, което ни шокира, но също така ни сплотява, защото трябва да действаме заедно“, каза той. „Не може границите в Европа да бъдат премествани с насилие.“

ЕС се опитва да договори шести пакет от санкции срещу Русия, включително поетапна забрана за внос на петрол, с по-големи закъснения за някои държави без излаз на море в Централна Европа.

Унгария обаче отказа да подкрепи петролното ембарго, описвайки го като „атомна бомба“ за икономиката си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук