Начало БЪЛГАРИЯ Национален протест на превозвачите – колона от камиони в София

Национален протест на превозвачите – колона от камиони в София

0

Превозвачи на национален протест. Десетки камиони и автобуси се събраха тази сутрин на „Цариградско шосе” в София. А в Пловдив бяха блокирани входовете на града. От бранша твърдят, че правителството не иска да преговаря. Превозвачите очакват да получат отговори на основните си искания – намаляване на акциза на горивата с 50%, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата.

Минути след 08:00 ч. на „Цариградско шосе” в София се подреди колона от камиони и автобуси. Очаква се около 10:00 ч. да блокират от бул. „Мария Луиза” до бул. „Г.С.Раковски”. Тези автобуси и камиони, които няма да могат да влязат на протеста, ще направят протестно шествие от „Цариградско шосе” до „Ботевградско”, посочва NOVA.

„Напрежението продължава да расте. Г-н Събев и г-н Караджов наливат масло в огъня. След вчерашните им изказвания има самоорганизиране на протести в много градове, където такива не бяха обявени. Вълната е тръгнала, протестът ще е мащабен днес”, заяви Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Според нея с намаляването на акциза на горивата и премахването на биодобавката, горивата ще поевтинеят с между 40 и 50 стотинки.

Относно тол системата Милтенова каза, че промени в средата на годината, ще доведат много фирми до фалити.

Стотици тежкотоварни автомобили затрудниха движението на част от входно-изходните пътни артерии на Пловдив.

„Настояваме правителството да изпълни трите ни искания, които да действат за период от шест месеца: да отпадне биодобавката от горивата, 50-процентово намаление на акциза на горивата и мораториум върху вдигането на цената на пътните такси и обхвата им“. Това каза за БТА Илия Костурски, собственик на транспортна фирма.

„Исканията ни имат социална насоченост, защото непрекъснатото увеличаване на цените на продуктите и на горивата влияят пряко върху всички като потребители„, каза Костурски.

По думите му, ако се приложат исканията им, цената на горивата може да падне между 40 и 45 стотинки. Няма да се намалят цените, но ще спрат да се повишават, коментира Костурски.

Транспортният бранш продължава да настоява за оставките на вицепремиерите Асен Василев и Гроздан Караджов, както и на транспортния министър Николай Събев. „Бездействието и безхаберието им са причината да ги искаме“, каза Костурски и подчерта, че протестиращите нямат никакви политически искания и амбиции, не искат да пада правителството, „а да си свърши работата“.

В Бургас над 100 фирми разположиха камиони и автобуси на ул. „Крайезерна”.

Шествието тръгва в 11:00 ч. и се очаква да мине през едни от най-натоварените булеварди.

Миналата седмица част от превозвачите напуснаха със скандал срещата с премиера Кирил Петков, на която трябваше да обсъдят мерки срещу поскъпването на горивата. 

Междувременно таксиметровият бранш ще решават кога и как да се включат в националния протест на транспортния сектор. 

Няколко синдиката се събират днес на среща, за да обсъдят въпроса. От бранша настояват за помощ от държавата, отново заради високите цени на горивата. 

Протестът на хората от бранша на превозвачите ще се състои и утре.

Предишна статияИван Гешев даде урок по върховенство на правото и други европейски ценности на Кирил Петков
Следваща статияХалил Летифов: За предсрочни избори се готвят управляващите с поведението което имат

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук