Начало НОВИНИ Русия и Украйна се обвиняват взаимно в нацизъм

Русия и Украйна се обвиняват взаимно в нацизъм

0
ukraine x russia

Украйна и Русия се обвиниха взаимно в нацизъм в навечерието на годишнината от края на Втората световна война, на фона на опасенията, че руският президент Владимир Путин официално ще обяви война на Киев по време на военния парад в понеделник на Червения площад и ще провокира по-нататъшна ескалация на конфликт.

„Няколко десетилетия след Втората световна война тъмнината се върна в Украйна. В друга форма, под други лозунги, но под същата цел. В Украйна направиха кървава реконструкция на нацизма”, каза украинският президент Владимир Зеленски вчера в съобщение, излъчено в профила си в Telegram.

Украинският президент обвини Кремъл, че „фанатично имитира“ нацисткия режим ден преди Москва да отпразнува стилно 77-ата годишнина от победата на Съветския съюз над хитлеристка Германия.

Всичко това на фона на опасенията, че Путин ще се възползва от тази възможност, за да остави настрана реториката за „специална военна операция“, с което Москва в момента нарича войната в Украйна.

Нещо, за което украинските власти и западните медии предупреждаваха през последните дни, посочвайки, че тази стъпка може да увеличи подкрепата на руснаците за Путин и ще позволи да се обяви обща мобилизация, която да падне по-силно върху Украйна.

Зеленски заклейми, че Русия е копирала нацистки „идеи, действия, думи и символи“ и че повтаря престъпленията на Хитлер в страната му в опит да го преодолее, за да „постави нов рекорд на ксенофобия, омраза, расизъм и жертви“.

Обвинение, което Путин отново подхвана, но в посока Украйна, в послание до лидерите и народите на бившите съветски страни, сред които той се обърна към украинския народ, предупреждавайки за „недопустимостта на отмъщението на идеологическите наследници на победените във Великата отечествена война.

„Нашият общ дълг е да предотвратим възраждането на нацизма, който донесе толкова много страдания на хората от различни страни. Необходимо е да се съхранява и предава (…) истината за събитията от войната, общите духовни ценности и традициите на приятелството и братството“, каза президентът, цитиран от Кремъл.

За Путин нацизмът се въплъщава в Украйна в ултранационалистическите сили, които завоюваха пространство в украинската армия и се считат за сред най-големите му представители с батальон „Азов“, който се открои в настоящия конфликт с яростната съпротива, с която се изправи срещу руски войски.

Руският президент се обърна към лидерите на проруските републики Донецк и Луганск, като подчерта, че в този момент техните военни, „както техните баби и дядовци, се борят рамо до рамо, за да освободят земята си от нацистката мръсотия“.

Предишна статияРадев: Явно Корнелия Нинова се опитва да избяга от подписа си под разрешителните за износ на оръжия
Следваща статияРусия бомбардира училище в Украйна, убивайки 60 цивилни

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук