Начало БЪЛГАРИЯ Каримански за коалицията: Продължаваме напред по някакъв начин, но компромисите са изчерпани

Каримански за коалицията: Продължаваме напред по някакъв начин, но компромисите са изчерпани

0

Протестите може и да разклатят правителството, но въпросът е как ще действа властта и какви решения ще вземе. Ако се действа реактивно, точно и коректно, няма как да се разклати правителството.

Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV депутатът от „Има такъв народ“ Любомир Каримански, който коментира отношенията в коалицията. „Коалицията е много сложна. Според мен проблемите идват от лошата комуникация. Когато част от коалиционните партньори обещават едно, а се случи друго, това е несъстоятелно. Ние от ИТН сме последователни и никога не сме заплашвали, че ще напуснем коалицията, както често правят другите партньори. Ние сме последователни и изпълняваме стриктно коалиционното споразумение. Не може на коалиционен съвет да се разбираме едно и после да се случва друго. Често не сме и чувани. Така седи и въпросът с местата в парламентарните комисии. Ние сме поставили този въпрос на коалиционен съвет още март месец и никой не ни чу. Какво друго ни оставаше, освен да поставим този въпрос в пленарна зала“, попита той, цитиран от novini.bg.

„На няколко пъти се случи нашите партньори да бойкотират и работата на ключови комисии. Продължаваме напред по някакъв начин, но искам да подчертая, че компромисите вече са изчерпани. Върху мен се изля много помия и аз си научих урока. Лично за себе си нямам решение дали ще се кандидатирам пак за управител на БНБ. Това ще се решава, когато се отвори нова процедура. Засега съм доволен от работата си като председател на бюджетна комисия. Решаваме проблемите на хората и това ми носи удовлетворение“, разкри Каримански.

„Ние нямаме стратегия за приемане на еврото. Ние имаме Национален план за приемане на еврото, но този план не е стратегически, а оперативно-технически. Стратегия е да отговорим на хората каква е ползата и какви са предизвикателствата от приемането на еврото. Важно е да знаем какви рискове има при приемането на еврото. В момента се случват много промени в еврозоната и ние не отговаряме на критериите за приемане в еврозоната. Инфлацията също е много важен фактор. Ние сме на 51% от покупателната възможност на средните европейски потребители. Аз много настоявам да е ясно какви мерки ще се предприемат и как ще растат доходите на хората. Тези доходи трябва да растат на базата на икономически растеж, който се постига на базата на реформи. Аз очаквах да сме направили много повече реформи, но това към момента не се случва. Не трябва да спекулираме и с темата за цените след приемането на еврото. Със сигурност трябва да се направи анализ и да има широк дебат относно приемането на еврото. Един от най-големите рискове в момента е, че няма да можем да овладеем инфлацията, ако сме в еврозоната“, обяви Любомир Каримански.

Предишна статияCOVID добавката от 60 лева за пенсионерите остава до края на годината
Следваща статияПетков: Всички осъзнават, че България е важно да има диверсификация на газовото гориво

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук