Начало БЪЛГАРИЯ Стойнев: Има неясноти относно цената на втечнения газ от САЩ

Стойнев: Има неясноти относно цената на втечнения газ от САЩ

0

В отговор на газовата криза у нас – правителството потърси помощ отвъд океана. Премиерът Кирил Петков обяви, че българската делегация е договорила количества втечнен газ от Съединените щати като първите два кораба ще пристигнат у нас още през юни. В студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия темата коментира депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

„Факт е, че България за първи път ще навлезе на пазара на втечнен газ като директен получател. Все още има неяснота относно доста елементи от формирането на крайната цена. Когато природният газ влезе в България, тогава ще е ясно и каква ще бъде тя”, каза той.

Когато става въпрос за кораб, има много неизвестности. Може да има забавяне и съответно доставките да се оскъпят. Друго е, когато получаваш природен газ през тръба”, коментира още той.

Необходими са по два танкера на месец, ако не получаваме природен газ от другаде. Нека не забравяме обаче и азерския газ, който получаваме, посочи Стойнев.

“Много държави са резервирали конкретни количества. От Алжир например заявиха, че нямат свободен капацитет за други държави. В момента една Германия не може да се споразумее с Катар. Ако решим да правим сделка за 20 години, трябва да отменим Зелената сделка”, обясни той.

Когато има дългосрочен договор на „Булгаргаз“ с американстски доставчици естествено, че ще имаме по-ниска цена, категоричен бе Стойнев.  Той отбеляза, че няма решение на правителството за скъсване на всякакви разговори с „Газпром“ за следващ договор, въпреки че руската компания едностранно прекрати доставките. Според него с втечнения и азерския газ доставките на руски ще дадат истинска диверсификация на България.

Проблемът е, че ЕС се бави да договаря общи доставки. Политиката на правителството е правилна, но не трябваше така рязко да се реже руския газ, добави депутатът от БСП. След което обаче обяви, че единствената предвидимост то доставките давал дългосрочен договор за руски газ.

Ако през лятото бъде построена гръцката връзка, ние ще можем да внасяме газ и от Азербайджан. Заедно с руския и втечнения постигаме диверсификация”, каза депутатът от БСП.

Според него големият въпрос е защо не се изгражда “Бургас-Александруполис”: “Ако го бяхме направили, можехме да внасяме директно петрол в “Лукойл” освен руския”.

По думите му има забавяне на европейската политика за общи доставки на горива. Той определи като грешка отказът от доставка на руски газ.

Относно антикризисните мерки каза, че те все още са в процес на уточняване: “Ние от БСП искаме да се намали ДДС на основните храни. Това искане се подкрепя от ИТН. Искаме да има и необлагаем минимум. Това ще подпомогне всички работещи хора. Колегите от коалицията са против това по идеологически причини, защото го виждат като първа стъпка към отмяната на плоския данък”.

Стойнев подчерта, че българският бизнес е подпомаган с мащабни мерки, които не са типични за Европа.

Държавата има около 2 млрд. лв. за подобни мерки, но засега необлагаемият минимум не се приемал по идеологически причини, защото било стъпка към отмяна на плоския данък, разясни депутатът от БСП.

При това подпомагане, което дава държавата на бизнеса и той трябва да поеме ангажимент да не увеличава цените. Когато даваме 4 милиарда за подпомагане на хляб, няма смисъл бизнесът да гони допълнителна печалба, заяви още Стойнев.

Предишна статияБългарски изтребители оказаха помощ на пътнически самолет след сигнал за бомба на борда
Следваща статияИвайло Калфин: Не виждам към най-нуждаещите се да се насочват мерки

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук