Начало БЪЛГАРИЯ Кабинетът е готов да извади бежанците от хотелите и с полиция

Кабинетът е готов да извади бежанците от хотелите и с полиция

0

Мярката за настаняване на украинци в хотелите няма да продължи след края на май. Приоритет вече е интеграцията на бягащите от войната в приемащото общество. Това потвърди шефът на агенцията за бежанците Мариана Тошева на брифинг за ситуацията с бежанците у нас. По-късно на изслушване в парламентарната комисия по туризъм съветникът на вицепремиера Калина Константинова Васил Величков обяви, че ако трябва, украинците ще бъдат изведени и с органите на МВР.

„Трябва да се разбере, че тези хора нямат право на избор къде ще бъдат настанени. Ако трябва, ще ги настаним в чисто новите лагери за бежанци. Ако трябва, в спортни зали с легла ще ги настаним“, заяви Величков. Той използва същия нетърпящ възражение тон и да обясни как някои правителствени бази си крият местата и вече раздават карти за почивка, които сега са принудени да върнат заедно с парите.

Величков обвини хотелиери, че насъскват бежанците да протестират и да отказват да си тръгнат. За община Варна се оплака, че 2 месеца не дава чисто нова зала във Владиславово за посрещане на бежанците. Разказа за „брутална спекула и каналджийство“ на чужди превозвачи и туроператори преди изтичането на срока за регистрация за временна закрила. Призна, че са виждали снимки как едни хотели хранят с попара, а други – на шведска маса. Извади разчети, че в държавните бази един храноден струва почти три пъти по-малко отколкото 40-те лв. в хотел – 15 лв. Тези разчети станаха още по-впечатляващи, когато шефката на Агенцията за бежанците каза, че в техните бази закуска, обед и вечеря струват 5 лв. на ден на човек.

Величков съобщи, че някои хотелиери не се регистрирали в системата, която отчита нощувките на бежанците, за да не плащат туристически данък. И още доста пъти ползва цветен език. Например след забележката на депутат, че не бива да обвинява всички хотелиери, той се поправи. Нямал предвид всички, обаче „както всяко стадо си има мърши“, така и сред хотелиерите имало некоректни. В същото изречение той добави и част от бежанците – на някои поведението не било добро. Според него, някои хотели „са минали тънко“, няма да е приятна гледка едни хора „да почнат да се тръшкат“, МВР „ги направихме диви и щастливи“ на Дуранкулак, някои бежанци „ще останат да се радват на хубавото време по морето“. „Цяла Европа е сварена със свалени гащи“, каза още Величков по адрес на директивата за временна закрила. Тя се прилага за първи път и когато била мислена, никой не предполагал, че ще важи конкретно за Украйна  – и от това произлизали ред практически неуредици.

СТАТИСТИКА

104 235 украинци са решили да останат в България към този момент от 252 826 преминали границите ни. 52 000 от тях са жени, 39 143 са деца. Непридружени са 436 деца. Почти 100% от останалите у нас вече имат статут на временна закрила, като Тошева изтъкна, че сме на първо място в ЕС по дял на обхванатите от този статут. Това обаче е така, защото хотелиерите са принудени да изискват такава регистрация от настанените украинци, за да получат за тях по 40 лв. на ден.

Около 60 000 украинчета може да интегрира българското образователно министерство. Данните съобщи Величков.

КАКВО ПРЕДСТОИ

До края на седмицата ще заработи онлайн платформа и приложение, в които ще бъде проучено колко от украинците смятат да останат след края на май в България. В платформата ще се проучи колко от тях са готови да работят, дали децата им са настанени в детски център и т.н. От проучвания е известно, че 70% са готови веднага да почнат работа. 65% от анкетираните хора са с висше образование, допълни Смилен Вълов, шеф на Агенцията по заетостта.

От понеделник сред бежанците тръгват и анкетьори, за да се подготви логистика за преместване от хотелите към правителствените бази. Според Величков, това ще са преброителите от националното преброяване, понеже тъй или иначе им били купили таблети.

Част от украинците вече са поискали да излязат под наем, вместо да бъдат насочени към държавните бази. Има ведомства, които не са дали всичките си бази, призна Тошева. Поради това не може да се каже колко точно места са осигурени. В държавните станции украинците отново няма да заплащат престоя си – държавата ще покрие централизирано разходите с отпуснатите от ЕС средства. Трудно е да се каже за какъв срок ще е този втори етап, допълни тя.

Преместването на украинците ще стане основно с влакове, като ще бъдат подготвени специални композиции, а към редовните влакове ще бъдат добавени специални вагони, за да бъдат отделени украинците от останалите, обясни зам.-министърът на транспорта Владимир Върбанов. Прехвърлянето ще стане на групи – първо възрастните и болните хора, след това майките с деца и накрая всички останали. Веднъж пристигнали на място, хората ще бъдат транспортирани с автобуси и микробуси от държавата, като има и заявена готовност от много граждани да помогнат с личния си транспорт, каза Тошева. Където няма гара, ще се разчита на автобусен транспорт.

Уязвимите групи, най-вече хората с хронични болести, ще се настанят на места, където има болница. Семейства няма да се разделят. Ще се стараем хората, които са намерили работа, да бъдат близо до нея, увери шефката на Агенцията по бежанците.

Има над 5000 държавни обекта, собственост на институции и публични дружества, но те още се обследват каква готовност имат да приемат хора, каза Красимира Величкова, съветник на вицепремиера Калина Константинова. До този момент са установени 33 000 места за настаняване, но се смята, че възможностите са много повече.

63 000 украински граждани са настанени в 1204 места за подслон към момента, съобщиха от министерството на туризма. В момента се верифицират документите за второ плащане, което ще е за април, посочиха оттам. Така в края на трите месеца на програмата, от ведомството могат единствено да кажат, че на 9 май са се издължили с първия транш на парите – близо 15,280 млн. лв. за 350 000 нощувки от началото на войната до края на март.

Интеграцията е двустранен процес, напомни Тошева, въпреки че институциите до този момент не са осигурили грижа за децата им например. От министерството на образованието твърдят, че са осигурили възможности за настаняване на децата в детски градини и училища, въпреки че е ясно, че те имат нужда от отделни центрове заради езиковата бариера и различия в имунизационния календар. Това се вижда и от статистиката – едва 84 деца са записани в детска градина и 439 – в училище.

Около 9000 работни места са заявени за украинци от наши работодатели, съобщи Вълов от АЗ. Тези работни места са основно в големите градове. Половината работни места са постоянни, а не сезонна заетост. На започналите работа държавата ще поеме част от наема за три месеца, като това е мярка, насочена не само към бежанци, а към всеки желаещ да работи.

Над 16 000 души са получили по 375 лв. еднократна помощ, като към момента издадените заповеди са 22 500, отчете още шефът на Агенцията по заетостта. Украинците имат достъп и до програмата за топъл обяд, която се изпълнява по общини. Вълов спомена и възможност да се предоставят хранителни продукти за нуждаещите се, но без да даде подробности.

Над 1600 украинци са потърсили медицинска помощ, от тях 900 са били хоспитализирани, а 700 са деца, отчете Илия Тасев от МЗ.

Още 650 000 лв. ще поиска Държавната агенция за бежанците от бюджета, съобщи Тошева. Те са за командироване на служители и разкрити вече стотина нови щатни бройки.

Предишна статияИвайло Калфин: Не виждам към най-нуждаещите се да се насочват мерки
Следваща статияРумен Гечев: Какъв газ от САЩ ни осигури премиерът?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук