Начало БЪЛГАРИЯ Във всички сектори има ръст на икономиката за първото тримесечие

Във всички сектори има ръст на икономиката за първото тримесечие

0

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев излезе с прогноза, че инфлацията у нас предстои да се успокои, тъй като тя вече е калкулирана във всички стоки и услуги.

„Във всички сектори има ръст на икономиката за първото тримесечие. Има само един-два сектора с около 1% спад“, каза той пред БНР.

„Това, което превозвачите искат, е допълнително финансиране и компенсиране и то е извън това, което държавата трябва да предостави като субсидия. Дали сме от парите на гражданите повече за субсидиране на транспорта, но всяко допълнително искане е да се преразпределят средствата на гражданите в посока на малка група превозвачи“, уточни Василев.

„Не е нормално българските граждани с колите да плащат 2/3 от средствата за пътищата в страната. Който повече използва пътищата, е справедливо да плаща повече. Ако превозвачите са съгласни да върнем винетките – да го предложат. Тогава ще видим дали сметката няма да излезе във вреда на превозвачите, и то на малките превозвачи“, коментира финансовият министър.

„Цените на енергоносителите в света се качиха драматично и няма да паднат скоро. Електроенергията е българска и премията към държавните дружества може да се върне под формата на компенсации. Правителството може да обере шока, да помогне на бизнеса да направи прехода, но няма как, при условие че цената на петрола се е вдигнала двойно, да кажем на бизнеса, че ще остане на старите цени на бензина и на дизела, защото това са ресурси, които не са български“, каза Асен Василев.

„Отпада акцизът върху метана. Ще се възползваме от пълната възможност за зануляване на акцизите на всичко, което европейската директива позволява. Такава възможност е имало и преди, но страната не се е възползвала досега. В понеделник ще обявим всички мерки“, посочи той.

Във връзка с природния газ министърът на финансите посочи, че българският интерес е в истинската диверсификация. „А не да стоим и да се кълнем, че имаме един доставчик и че ако него го няма, всичко ще умре. Позицията на Бойко Борисов е тази – трябва да ходим да подаряваме кученца на Владимир Путин, за да не ни спре газа. Българският национален интерес е съвсем друго“, коментира той.

Източник: НОВА

Предишна статияЛавров: Западът ни обяви хибридна война, последиците ще бъдат усетени от всички
Следваща статияКакви са последиците от евентуалното влизане на Финландия в НАТО и какви са връзките й с Русия?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук