Начало НОВИНИ Путин потвърди, че преговорите между Русия и Украйна са „на практика прекратени“

Путин потвърди, че преговорите между Русия и Украйна са „на практика прекратени“

0

Руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с финландския си колега Саули Ниинисто определи преговорите между Москва и Киев като „практически прекратени“, съобщи Кремъл.

„Лидерите се обърнаха и към ситуацията в Украйна. По-специално Владимир Путин сподели своите оценки за състоянието на преговорния процес между руските и украинските представители, който на практика е спрян от Киев, който не се интересува от сериозен и конструктивен диалог“, се казва в изявлението.

Президентът обяви на 24 февруари началото на „специална военна операция“, като се твърди, че народните републики Донецк и Луганск, признати преди това от Москва за суверенни държави, се нуждаят от помощ в лицето на „геноцида“ от Киев.

Една от основните цели на тази операция според Путин е „демилитаризацията и денацификацията“ на Украйна.

Оттогава Москва и Киев поддържат преговорния процес за постигане на споразумение, което прекратява операцията. Последният кръг лице в лице от тези преговори се проведе на 29 март в турския град Истанбул при закрити врати.

Ръководителят на руската делегация Владимир Медински информира след срещата, че Украйна е представила поредица от предложения, в които се съгласява да не се присъединява към военни съюзи, включително НАТО, в замяна на гаранции за сигурност от различни държави.

На 7 април обаче руският външен министър Сергей Лавров осъди, че в проекта на проекта за мирно споразумение между Украйна и Русия, представен от Киев, има клаузи, които се различават от предложенията, направени в Истанбул.

Предишна статия„Путин е много болен и в Русия искат да го свалят“, казва шефът на украинското разузнаване
Следваща статияФинландия казва на Русия „директно“, че иска да се присъедини към НАТО, а Путин нарича това „грешка“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук