Начало НОВИНИ Финландия казва на Русия „директно“, че иска да се присъедини към НАТО,...

Финландия казва на Русия „директно“, че иска да се присъедини към НАТО, а Путин нарича това „грешка“

0

Финландският президент Саули Ниинистьо информира руския си колега Владимир Путин в събота за предстоящата кандидатура на страната му за НАТО, стъпка, която лидерът на Кремъл определи като „грешна“.

„Разговорът беше директен и откровен и премина безпроблемно. Избягването на напрежението се считаше за нещо важно”, каза финландският държавен глава Саули Ниинистьо.

В последващо изявление, публикувано от Кремъл, Путин даде да се разбере на своя колега, че „прекратяването на традиционната политика на военен неутралитет би било грешка, тъй като няма заплаха за сигурността на Финландия“.

„Подобна промяна в политическата ориентация на страната може да има отрицателно въздействие върху руско-финландските отношения, които от години се развиват в дух на добросъседство и сътрудничество и са били изгодни и за двете“, добави Кремъл.

Ниинистьо и финландският премиер Санна Марин обявиха в четвъртък, че са за присъединяване към НАТО „без забавяне“ и се очаква страната да официализира кандидатурата си в неделя.

Скандинавската страна смята, че нахлуването в Украйна и исканията на Русия НАТО да не се разширява оправдават решението й.

Швеция, която също исторически остава извън военните съюзи, също е готова да представи своята кандидатура за членство в НАТО малко след среща на управляващата Социалдемократическа партия в неделя.

В отмъщение за тези кандидатури Русия заплашва с „военно-технически“ мерки. И може би вече са започнали. Тази събота беше спрян износът на електроенергия от Русия за Финландия.

Компанията, отговорна за вноса на руска електроенергия във Финландия, RAO Nordic, със 100% от руския си капитал, обяви в петък, че доставката ще бъде спряна поради неплащания.

Финландия , която споделя 1300-километрова граница и болезнено минало с Русия, казва, че очаква компютърни атаки и нарушения на своята територия, след като официализира кандидатурата си.

Предишна статияПутин потвърди, че преговорите между Русия и Украйна са „на практика прекратени“
Следваща статияРумен Радев: Кризите, в които се намираме, са тежки

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук