Начало НОВИНИ Какви са последиците от евентуалното влизане на Финландия в НАТО и какви...

Какви са последиците от евентуалното влизане на Финландия в НАТО и какви са връзките й с Русия?

0

Финландия е готова да се присъедини към НАТО. Това обявиха президентът Саули Ниинистьо и министър-председателят Санна Марин тази неделя, 15 май, след като одобриха заявлението за приемане в междуправителствения орган, което трябва да бъде ратифицирано от парламента на скандинавската страна.

„Днес е исторически ден, започва нова ера. Защитената Финландия се ражда като част от стабилен северен регион, силна и наясно с отговорностите си”, подчерта финландският президент на пресконференцията, на която съобщи новината.

Това решение слага край на почти 80 години военна необвързаност, които характеризираха проспериращата нация като неутрална в лицето на конфликтите на нейните съседи на изток и запад.

Въпреки това, нахлуването и последвалата война между Русия и Украйна поставиха финландските власти в бойна готовност след постоянни заплахи от Москва да ограничи влиянието на НАТО близо до нейните граници и да не се страхуват от превръщането на съседната им нация в „мишена“.

В този контекст мерките, предприети от правителството на скандинавската страна, имат смисъл, въпреки че прилагането им може да означава съживяване на старите спорове между двете държави.

И това, че Финландия е била част от голямата руска империя от 1809 до 1917 г., годината, в която избухването на руската революция е в състояние да предостави своята дълго желана независимост на скандинавската нация и това е отключило ера на неутрални споразумения с Русия и Запада, които днес са основата за разбиране на сегашното напрежение с източноевропейския й съсед.

Почти 700 години Финландия е под властта на Швеция, която през 1323 г. получава контрол над скандинавската територия срещу Новгородската република, разположена в северната част на днешна Русия.

Пристигането на великата руска империя в началото на 19-ти век във Финландия доведе до много промени, които дадоха на Финландия по-голяма автономия под образа на велико херцогство, в което Хелзинки беше установен като столица, а Сенатът и финландското събрание бяха възстановени и преструктурирани.

Политическите промени доведоха до националистическото движение, което породи страх в руската монархия, вече застрашена от нарастващата болшевишка революция.

Напрежението между двете нации предизвика политика на русификация, при която империята наложи руския като трети език и нареди разпускането на наскоро създадена финландска армия.

Най-лошият страх на Москва се оформя през 1917 г., когато руската революция, водена от Владимир Ленин, в крайна сметка сваля цар Николай II и следователно доминира във Финландия.

Години по-късно, през 1939 г., нацистка Германия и Съветският съюз подписват пакта за ненападение Рибентроп-Молотов, който предизвиква последваща руска инвазия във Финландия като „мярка за защита“ на град Санкт Петербург, разположен на 32 километра от границата с скандинавската нация.

По време на Зимната война Финландия губи 10% от териториите си, въпреки че успява да победи СССР.

В края на Втората световна война и след като се съюзи с нацистка Германия срещу Русия, Финландия обяви своя неутралитет, позиция, която поддържа по време на Студената война, в която не се присъедини към НАТО или Варшавския договор.

Историята на напрежението между Финландия и Русия може да добави нова глава, ако скандинавската страна постигне присъединяването си към НАТО.

Правителството на Владимир Путин е готово да защити границите си от всяка западна заплаха и това включва своите съседи, бивша колония, с която през годините поддържа известна „сърдечност“, която скоро може да приключи.

На въпрос за евентуалното влизане на Финландия в НАТО, германският външен министър Аналена Бербок посочи, че процесът на присъединяване на скандинавската нация и Швеция може да се осъществи бързо и че няма да има и „сива зона“. 

„Като федерално правителство сме подготвили всичко, за да продължим с много, много бърза ратификация“, подчерта служителят.

Предишна статияВъв всички сектори има ръст на икономиката за първото тримесечие
Следваща статияПапа Франциск призова политиците да бъдат „протагонисти на мира“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук