Начало НОВИНИ Какви са последиците от евентуалното влизане на Финландия в НАТО и какви...

Какви са последиците от евентуалното влизане на Финландия в НАТО и какви са връзките й с Русия?

0

Финландия е готова да се присъедини към НАТО. Това обявиха президентът Саули Ниинистьо и министър-председателят Санна Марин тази неделя, 15 май, след като одобриха заявлението за приемане в междуправителствения орган, което трябва да бъде ратифицирано от парламента на скандинавската страна.

„Днес е исторически ден, започва нова ера. Защитената Финландия се ражда като част от стабилен северен регион, силна и наясно с отговорностите си”, подчерта финландският президент на пресконференцията, на която съобщи новината.

Това решение слага край на почти 80 години военна необвързаност, които характеризираха проспериращата нация като неутрална в лицето на конфликтите на нейните съседи на изток и запад.

Въпреки това, нахлуването и последвалата война между Русия и Украйна поставиха финландските власти в бойна готовност след постоянни заплахи от Москва да ограничи влиянието на НАТО близо до нейните граници и да не се страхуват от превръщането на съседната им нация в „мишена“.

В този контекст мерките, предприети от правителството на скандинавската страна, имат смисъл, въпреки че прилагането им може да означава съживяване на старите спорове между двете държави.

И това, че Финландия е била част от голямата руска империя от 1809 до 1917 г., годината, в която избухването на руската революция е в състояние да предостави своята дълго желана независимост на скандинавската нация и това е отключило ера на неутрални споразумения с Русия и Запада, които днес са основата за разбиране на сегашното напрежение с източноевропейския й съсед.

Почти 700 години Финландия е под властта на Швеция, която през 1323 г. получава контрол над скандинавската територия срещу Новгородската република, разположена в северната част на днешна Русия.

Пристигането на великата руска империя в началото на 19-ти век във Финландия доведе до много промени, които дадоха на Финландия по-голяма автономия под образа на велико херцогство, в което Хелзинки беше установен като столица, а Сенатът и финландското събрание бяха възстановени и преструктурирани.

Политическите промени доведоха до националистическото движение, което породи страх в руската монархия, вече застрашена от нарастващата болшевишка революция.

Напрежението между двете нации предизвика политика на русификация, при която империята наложи руския като трети език и нареди разпускането на наскоро създадена финландска армия.

Най-лошият страх на Москва се оформя през 1917 г., когато руската революция, водена от Владимир Ленин, в крайна сметка сваля цар Николай II и следователно доминира във Финландия.

Години по-късно, през 1939 г., нацистка Германия и Съветският съюз подписват пакта за ненападение Рибентроп-Молотов, който предизвиква последваща руска инвазия във Финландия като „мярка за защита“ на град Санкт Петербург, разположен на 32 километра от границата с скандинавската нация.

По време на Зимната война Финландия губи 10% от териториите си, въпреки че успява да победи СССР.

В края на Втората световна война и след като се съюзи с нацистка Германия срещу Русия, Финландия обяви своя неутралитет, позиция, която поддържа по време на Студената война, в която не се присъедини към НАТО или Варшавския договор.

Историята на напрежението между Финландия и Русия може да добави нова глава, ако скандинавската страна постигне присъединяването си към НАТО.

Правителството на Владимир Путин е готово да защити границите си от всяка западна заплаха и това включва своите съседи, бивша колония, с която през годините поддържа известна „сърдечност“, която скоро може да приключи.

На въпрос за евентуалното влизане на Финландия в НАТО, германският външен министър Аналена Бербок посочи, че процесът на присъединяване на скандинавската нация и Швеция може да се осъществи бързо и че няма да има и „сива зона“. 

„Като федерално правителство сме подготвили всичко, за да продължим с много, много бърза ратификация“, подчерта служителят.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук