Начало НОВИНИ Северна Корея възобновява строителството на ядрен реактор на фона на избухването на...

Северна Корея възобновява строителството на ядрен реактор на фона на избухването на COVID-19

0

Работата по изграждането на ядрен реактор в Йонгбьон, Северна Корея, е възобновена след повече от 20 години в застой, съобщи южнокорейската информационна агенция Yonhap този уикенд, точно когато севернокорейските власти потвърдиха повече смъртни случаи от коронавирус.

Този нов реактор ще има капацитет от производство на плутоний 10 пъти по-голямо от сегашното, разположено в атомната електроцентралаот Йонгбьон, така че способността на Северна Корея да създава ядрени оръжия ще се увеличи, според американската мрежа CNN.

Въпреки че все още не е възможно да се уточни кога ще започне да работи, този реактор ще изпълни обещанието на севернокорейския лидер Ким Чен-ун да увеличи броя на ядрените оръжия в ръцете на Северна Корея.

Доклад, публикуван от изследователя на института Мидълбъри Джефри Луис, изчислява, че реакторът ще може да произвежда 55 килограма оръжеен плутоний годишно, след като се появи онлайн, което е значително увеличение спрямо това, което старият 5-мегаватов реактор може да произвежда.

Сегашната атомна електроцентрала в Йонгбьон вече има 5 MW клас ядрена енергия и съоръжения за преработка, но наскоро имаше съобщения за признаци, че тези съоръжения работят, разкривайки, че изграждането на мащабен ядрен реактор, който е бил неактивен от дълго време времето също е възобновено, съобщи агенция ДПА.

Северна Корея в неделя съобщи за още 15 смъртни случая от ковид и почти 300 000 нови пациенти въпреки ограниченията, постановени след откриването тази седмица за първото огнище на COVID-19 от началото на пандемията.

Ким Чен-ун призна, че навлизането на коронавируса причинява „голяма турбуленция“ в страната, с лоша здравна система, която няма ваксини, антивирусни лечения или капацитет за масово тестване.

Въпреки че е активирала „система за максимална спешна карантина“, за да ограничи разпространението на вируса сред неимунизираното население, епидемията се разраства с бързи темпове.

По информация на Europa Press и AFP

Предишна статияМакдоналдс заяви, че ще напусне завинаги Русия
Следваща статияДвама души са ранени при престрелка на Околовръстното шосе в София

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук