Начало НОВИНИ Финландия и Швеция се доближават до НАТО

Финландия и Швеция се доближават до НАТО

0

Финландия вчера потвърди кандидатурата си за НАТО, изявление, което представлява реорганизация на правомощията в Европа почти три месеца след руската инвазия в Украйна. Успоредно с това Швеция направи още една стъпка в същата посока, след като управляващата Социалдемократическа партия обяви позицията си в полза на присъединяването, позиция, която има широка парламентарна подкрепа.

„Историческото“ съобщение на Финландия, за да поиска присъединяването си към Атлантическия алианс все още не е ратифицирано в парламента, но предизвика гнева на Москва, която заплашва с ответни мерки.

Повечето членове на НАТО подкрепят влизането на двете страни, въпреки че Турция ги обвинява, че приютяват кюрдски екстремисти.

Докато заявленията се обработват, което може да отнеме месеци, алиансът ще предложи на двете страни временни гаранции за сигурност.

След финландския обрат се очаква Швеция да тръгне по същия път.

„Най-доброто нещо за сигурността на Швеция и шведите е присъединяването към НАТО“, каза премиерът Магдалена Андерсон, чието еднопартийно правителство на малцинството ще обяви официално решението си днес след парламентарен дебат, в който има подкрепата на основните партии. 

Андерсън спомена войната в Украйна и финландската позиция като ключови аргументи за оправдаване на радикален завой в партия, която превърна необвързаността в отличителен белег в продължение на десетилетия и която през ноември одобри на общия си конгрес запазването на статута на съюзник и отхвърлянето на влизането в алианса.

„Това не е решение, което вземаме лекомислено, но трябва да се адаптираме към реалността“, каза Андерсон, докато външният министър Ан Линде увери, че няма друга „реалистична“ алтернатива извън НАТО.

Кремъл настоява, че скандинавските държави няма от какво да се страхуват, но е спрял да доставя електроенергия на Финландия, с която споделя граница от 1300 километра.

Решението от Хелзинки и Стокхолм е пряка последица от руската инвазия срещу Украйна, където московските войски претърпяха тежки военни загуби, според западните разузнавателни служби.

Предишна статия„Тренд“: 8 формации в парламента, ако изборите бяха днес
Следваща статияМакдоналдс заяви, че ще напусне завинаги Русия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук