Начало НОВИНИ Джо Байдън одобри изпращането на нови войски в Сомалия за борба с...

Джо Байдън одобри изпращането на нови войски в Сомалия за борба с филиала на Ал Кайда

0

Президентът на Съединените щати Джо Байдън одобри искане на Министерството на отбраната за изпращане на американски войски обратно в Сомалия, за да се борят с терористични групи, като Ал Шабааб.

„Поне 500 войници“ ще се върнат в Сомалия като част от специален батальон за борба с тероризма и особено срещу главните лидери на филиала на Ал Кайда в Сомалия, известен като Ал Шабааб, посочват източници от администрацията на САЩ, според CNN.

Въпреки че същият този източник не пожела да уточни точния брой войници, които ще бъдат изпратени отново в страната на източноафриканския континент, той посочи, че няма намерение от страна на Пентагона да възстанови целия контингент от около 750 мъже и жени, които е имало преди.

„За съжаление, видяхме ясни доказателства, че Ал Шабааб има намерението и способността да атакува американци“, каза този висш служител, който нарече решението на бившия президент Тръмп да напусне Сомалия „внезапно“.

Ал Шабааб „стана по-силен“, казва този източник, за когото решението на президента Байдън „ е стъпка, която рационализира това, което по същество беше ирационално споразумение (…), защото създаде висок и ненужен риск за силите на САЩ“, като същевременно „прекъсва ефективността и последователността“ на работата, която са свършили с партньорите си в региона.

Съединените щати имаха около 700 войници в Сомалия, преди Тръмп да им нареди да напуснат страната като част от обещанията си да върне американците, разположени в чужбина.

Предишна статияТурция обяви, че няма да приеме присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО
Следваща статияРусия със заплахи срещу Швеция, ако тя се присъедини към НАТО

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук