Начало НОВИНИ Русия със заплахи срещу Швеция, ако тя се присъедини към НАТО

Русия със заплахи срещу Швеция, ако тя се присъедини към НАТО

0

Русия заплаши Швеция с „технически-военни“ мерки, както направи миналата седмица с Финландия, ако скандинавската страна се присъедини към НАТО.

Москва, която подчертава, че изборът на най-добрия път за гарантиране на националната сигурност е вътрешен въпрос на всяка страна, увери, че отговорът й ще зависи „до голяма степен” от „специфичните условия на интеграцията на Швеция в Атлантическия алианс”. Това включва „перспективите за разполагане на шведска територия на нападателни оръжия от този военен блок“, добавиха руските власти.

Във всеки случай официалната нота обвинява Стокхолм, че – в случай на присъединяване към Атлантическия алианс – ще нанесе „значителни щети на сигурността на Северна Европа и европейския континент“. Русия припомня, че шведската външна политика „повече от 200 години“ се основава на неутралитет, който, подчертава, в продължение на десетилетия е „важен фактор за поддържане на стабилността и доверието в региона на Балтийско море“.

„Членството в НАТО няма да повиши нивото на сигурност на Швеция, дори и защото страната не е заплашена от никого, но ще доведе до загуба на суверенитет при вземането на решения във външната политика“, каза той.

Турция ще наложи вето на влизането на Швеция и Финландия в НАТО, ако тези страни запазят политиката, която Анкара смята за приветстване на кюрдските екстремисти, предупреди турският президент Реджеп Тайип Ердоган. „Швеция е инкубатор за терористични организации. Във вашия парламент има депутати, които защитават терористите…”, каза той.

Предишна статияДжо Байдън одобри изпращането на нови войски в Сомалия за борба с филиала на Ал Кайда
Следваща статияКостадин Костадинов: „Възраждане” ще подкрепи националния протест на превозвачите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук