Начало НОВИНИ Турция обяви, че няма да приеме присъединяването на Финландия и Швеция към...

Турция обяви, че няма да приеме присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

0

Делегации от Финландия и Швеция, които планират да дойдат в Турция, за да обсъдят членството в НАТО, може да не си направят труда да го направят, тъй като Анкара никога няма да приеме влизането им в алианса, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

„Турция няма да каже „да“ на присъединяването на страните, които налагат санкции срещу страната ни, към организация за сигурност. Няма да повторим същата грешка”, заяви той.

Той призова делегациите от тези нации да „не си правят труда“, опитвайки се да убедят страната си да промени решението си.

Освен това той обвини и двете страни, че подкрепят Кюрдската работническа партия, забранена от Анкара като терорист.

Миналата неделя Финландия и Швеция обявиха решението си да кандидатстват официално за членство в НАТО.

Военната операция, започната от Русия в Украйна на 24 февруари, принуди Стокхолм и Хелзинки да преосмислят традиционната си политика на неутралитет и наклони общественото мнение в полза на присъединяването към Атлантическия алианс.

От своя страна руското външно министерство многократно предупреждаваше, че влизането на тези скандинавски страни в НАТО ще доведе до последствия както за двустранните им отношения с Русия, така и за европейската архитектура за сигурност като цяло.

Предишна статия“Маркет линкс”: Рекорден срив в доверието към премиера, правителството и парламента
Следваща статияДжо Байдън одобри изпращането на нови войски в Сомалия за борба с филиала на Ал Кайда

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук