Начало НОВИНИ Война в Украйна: руски войник, обвинен във военно престъпление, се признава за...

Война в Украйна: руски войник, обвинен във военно престъпление, се признава за виновен

0

В контекста на войната в Украйна започна първият процес на мнозина за осъждане на престъпления, извършени по време на инвазията. 21 -годишният Вадим Шишимарин се призна за виновен по обвиненията срещу него, включително военни престъпления и умишлено убийство. Това се случи тази сряда, 18 май.

Шишимарин може да получи доживотен затвор за убийството на 62-годишен мъж на 28 февруари в Североизточна Украйна.

Това е първият процес от няколко, който ще се проведе в краткосрочен план, който ще създаде прецедент за следващите съдебни процеси за предполагаеми злоупотреби, извършени от руски войски.

Украинските власти са посочили, че обвиняемият е сътрудничил на разследването и е признал фактите. Адвокатът му Виктор Овсяников каза пред АФП, че клиентът му „разбира обвиненията, отправени срещу него“, без да разкрива стратегията си за защита.

В обвинението се твърди, че Шишимарин е командвал подразделение в рамките на бронирана дивизия, когато конвоят му е бил нападнат. Заедно с още четирима войници той откраднал превозно средство, за да избяга и малко след това близо до село Чупахивка се натъкнал на 62-годишен мъж с велосипед. Един от войниците наредил на обвиняемия да го застреля, за да „не ги докладва“ и той се подчинил.

„Получих заповедта да стрелям, застрелях го веднъж. Той падна и ние продължихме по пътя си”, обясни руският войник.

Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова изтъкна в поредица от публикации в Twitter важността на случая за нейната страна. „Открихме повече от 11 000 разследвания на военни престъпления и арестувахме 40 заподозрени.

„С този първи процес ние изпращаме ясен сигнал: никой палач, нито един човек, който е наредил или е помогнал за извършване на престъпления в Украйна, няма да избяга от правосъдието“, заключи Венедиктова.

По информация на АФП.

Предишна статияПентагонът твърди, че се е сблъсквал с НЛО поне 400 пъти от 2004 г.
Следваща статияНАТО: Швеция и Финландия официално кандидатстват за членство, въпреки заплахите от Русия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук