Начало НОВИНИ НАТО: Швеция и Финландия официално кандидатстват за членство, въпреки заплахите от Русия

НАТО: Швеция и Финландия официално кандидатстват за членство, въпреки заплахите от Русия

0

Официално е. Правителствата на Швеция и Финландия официално подадоха молба за присъединяване към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) с цел да разубедят агресията от Русия.

Във финландския случай решението беше взето миналата неделя, 18 май, и се нуждае от одобрение на парламента, според Саули Ниинистьо, президент на скандинавската страна. Това е „исторически факт“, тъй като Финландия беше останала няколко месеца в позицията си да не „взема оръжие“ при нахлуването на Русия в Украйна.

Струва си да се спомене, че тази мярка вече набра сила, откакто министър-председателят на Финландия Санна Марин обяви, че нейната страна трябва „незабавно да кандидатства за членство в НАТО“.

„Вече не можем да вярваме, че ще имаме мирно бъдеще заедно с Русия сами. Затова вземаме решението да се присъединим към НАТО. Това е акт на мир, така че никога повече да няма война във Финландия“, добави европейският служител.

В резултат на това военно-политическо движение Швеция също ускори процеса на присъединяване към международната организация. Трябва да се помни, че след разпадането на Съветския съюз, шведската и финландската държава се присъединиха към Европейския съюз през 1995 г.

От Съединените щати гледат на тези искания много благосклонно, до степен, че Елизабет Брау, старши сътрудник в American Enterprise Institute, нарече това „изключителна стъпка и голямо развитие в политически план“.

„Това е абсолютно монументална политическа промяна в тези страни, защото те имат възможността вече три десетилетия да се присъединят към НАТО, но избираха да останат настрана“, добави Брау.

Предишна статияВойна в Украйна: руски войник, обвинен във военно престъпление, се признава за виновен
Следваща статияБиков: Който първо се разграничи и отдели от тази коалиция, той единствен ще оцелее

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук