Начало НОВИНИ Северна Корея добавя 232 880 нови инфекции и Ким критикува „мързела“ на...

Северна Корея добавя 232 880 нови инфекции и Ким критикува „мързела“ на официалните лица

0

Северна Корея в сряда съобщи за още шест смъртни случая, очевидно свързани с COVID-19 и 232 880 нови потенциални случая на седмица, след като потвърди откриването на вируса за първи път, докато лидерът Ким Чен-ун разкритикува небрежността при първоначалната реакция на спешната здравна ситуация. 

Общият брой на починалите възлиза на 62, съобщи новинарската агенция KCNA, която говори за 1,71 милиона случая на коронавирус, откакто започна да се разпространява, според режима, в края на април, като 1,02 милиона души се възстановиха и около 691 170 все още се лекуват.

Ситуацията в бедната страна е тревожна поради това колко заразен се оказа откритият подвариант на омикрон и защото режимът не е пуснал нито една ваксина: той отхвърли дарението на почти пет милиона дози през 2021 г. и изглежда не възнамерява все още да разработва национален план за инокулация.

Данните всъщност отразяват много бързо предаване в цялата страна (почти 7% от населението изглежда са били заразени за по-малко от месец), с особена честота в столицата Пхенян и в общините с висока икономическа активност и логистични връзки като Нампо (запад), Кесонг (юг) или Расон (североизток).

Последното нещо, което беше известно, показва, че почти 40% от смъртните случаи съответстват на хора над 60 години, въпреки че от своя страна почти една трета от починалите са на възраст под 20 години.

KCNA също така съобщи, че Политбюро е провело друга среща във вторник, председателствана от Ким Чен-ун, на която се обсъжда как „висшите партийни служители и държавните органи не са успели да се справят правилно с въпросите в настоящата здравна криза поради липса на опит“.

Ким говори за „незрялост“, „отрицателни нагласи“ или „мързел“ в „ранната фаза“ на спешната здравна ситуация, в която, каза той, „времето е от съществено значение“.

На свой ред той похвали новата държавна система за „максимална спешност“ на ниво епидемия, която според KCNA е мобилизирала 3000 войници, за да осигури доставката на лекарства или 1,4 милиона служители на общественото здравеопазване, както и студенти и преподаватели по медицина.

Междувременно южнокорейското правителство отбеляза, че режимът игнорира за трети ден съобщението му за среща и обсъждане на изпращането на безусловна помощ, която обеща Сеул.

Различни медии съобщават, че севернокорейски самолети зареждат доставки на китайски летища, докато Москва и Пхенян са се занимавали директно с доставката на помощ миналия понеделник.

Много експерти обаче смятат, че Северна Корея , която е напълно затворена от 2020 г., няма да приеме ваксините, защото предполага получаване на външен персонал, който да съветва по хладилните вериги.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук