Начало НОВИНИ Световните нива на глад достигат нов връх, предупреди ООН

Световните нива на глад достигат нов връх, предупреди ООН

0

Глобалните нива на глада са достигнали „нов връх“. Над половин милион души в света гладуват, а 276 милиона са изложени на несигурен достъп до храни, съобщи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, предаде Асошиайтед прес.

Той потвърди, че е в „интензивни контакти“ с Русия и други страни в надежда да бъде постигнато споразумение за експортирането на зърното, складирано в украинските пристанища, и за неограничен достъп до световните пазари на руски храни и изкуствени торове, предаде БТА.

На министерска среща в ООН, посветена на кризата с доставките на храни, задълбочила се заради войната в Украйна, Гутериш каза, че „предстои да бъде извървян много път“ до преодоляването на кризата. Той добави, че е необходима добрата воля на всички страни за постигането на „пакетно споразумение“ по въпроса, но не навлезе в подробности, защото „публични изявления“ може да подкопята шансовете за успех.

По думите му Украйна и Русия заедно произвеждат близо една трета от пшеницата и ечемика в света и половината от слънчогледовото масло, а Русия и Беларус заемат второ трето място по добив на калиев карбонат, основна съставка за изкуствените торове. Генералният секретар изказа мнение, че няма да има „ефективно решение“ за хранителната криза в света без въстановяването на доставките на храни от Украйна и на изкуствени торове и храни от Русия и Беларус за световните пазари.

Заради руското нашествие в Украйна нейните черноморски пристанища са затворени и е спрян износът на зърно за много развиващи се страни. Пред министрите от страните от ООН Гутариш разказа, че при посещението си наскоро в африканския региона Сахел е видял семейства, които не знаят откъде да намерят храна за следващия ден, предаде АП.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук