Начало НОВИНИ СЗО иска да изясни случаите на маймунска шарка, открити в Обединеното кралство

СЗО иска да изясни случаите на маймунска шарка, открити в Обединеното кралство

0

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че иска да изясни с помощта на Обединеното кралство случаите на маймунска шарка, открити от началото на май, особено сред хомосексуалната общност.

От 6 май в страната са открити девет случая на маймунска шарка, включително четири при хора, които се самоопределят като „гей, бисексуални или мъже, които правят секс с мъже“, според британската агенция за здравна сигурност.

С изключение на първия случай – заразеното лице наскоро е пътувало до Нигерия, в Западна Африка, където това вирусно заболяване е ендемично – пациентите са били заразени в Обединеното кралство, което поражда опасения от предаване в общността.

„Виждаме предавания между мъже, които правят секс с мъже“, което е „нова информация, която трябва да проучим правилно, за да разберем по-добре динамиката“ на заразата, каза Ибрахима Сосе Фол, заместник-генерален директор на СЗО за спешни интервенции.

Друго лице, отговарящо за организацията, Мария Ван Керкхове, уточни, че тя работи „много тясно“ с Европейския център за контрол на заболяванията и с британската агенция за здравна сигурност, за да „оцени (…) източника на инфекцията“ и да предприеме „последващо упражнение“.

От своя страна UKHSA се опитва да намери връзка между четирите последно идентифицирани случая, които изглежда всички са били заразени в Лондон.

Това заболяване, причинено от вирус на едра шарка, предаван от животни на хора, се разпространява чрез контакт със заразен човек или неговите телесни течности, включително слюнка. Въпреки това, според UKHSA, вирусът не се разпространява „лесно“ между хората, така че рискът за населението е „нисък“.

Обикновено се появява в Африка, където няма лечение за него и се лекува от само себе си. Неговите симптоми включват треска, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, подути лимфни възли, втрисане и умора.

Могат да се появят кожни обриви, често по лицето, и да се разпространят в други части на тялото, включително гениталиите, преди да преминат през няколко етапа, да образуват корички и да отпаднат.

Предишна статияМартин Владимиров: Превозвачите да протестират пред рафинерията в Бургас, не по улиците
Следваща статияПетков: Едни хора са готови както да предадат националния си интерес, така и да предадат факта, че обществените ресурси трябва да бъдат използвани за обществени нужди

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук