Начало НОВИНИ Война в Украйна, косвен конфликт между Запада и Русия?

Война в Украйна, косвен конфликт между Запада и Русия?

0

Западняците казват, че войната в Украйна, в която те не участват официално, трябва да приключи, но мащабът на тяхната помощ за Киев и санкциите им срещу Москва повдигат въпроса: това прокси война ли е между Запада и Русия?

Пряката конфронтация изглежда е изключена за момента: никой не иска опустошителна битка между ядрените сили. А западняците се стремят да избягват всякакви действия, които биха ги преминали в очите на Русия в ранга на съвоюващи страни.

Но анализаторите, консултирани от АФП, от Москва до Вашингтон, минавайки през Пекин, са съгласни, че участието на американците и някои европейци – в по-малка степен – ги прави водещи играчи.

Иван Клишч, изследовател от Тартуския университет в Естония, говори за различни възприятия. „Украйците се бият само за себе си, те не са ничии владетели“, обяснява той пред AFP.

Вместо това за Русия „това е прокси война срещу Запада: според Москва украинците са манипулирани от Съединените щати и НАТО“, добавя той.

Самата Русия описва непряка западна агресия. „Това е нещо очевидно“, уверява за АФП Александър Крамшижин от Института за политически и военен анализ в Москва. „Западът кара тази война да продължи възможно най-дълго със своите оръжейни доставки“ за Украйна, казва той.

Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия, заяви миналия вторник, 17 май, че „антируската кампания на американците и техните сателити убедително показват, че Украйна се е превърнала в претекст за водене на необявена война срещу Русия“.

След като отхвърлиха — още преди конфликта — хипотезата за официално влизане в конфликта, Съединените щати сега открито приемат подкрепата си за украинския президент Владимир Зеленски.

Доставките на оръжие за Украйна са публични, както и сумите, предоставени на Киев. А източници от разузнаването казаха на някои медии, че са помогнали на Киев да атакува руски генерали и да бомбардира руски кораби в Черно море.

След няколко неуспехи (Ирак, Афганистан и др.), войната в Украйна позволи на американските разузнавателни служби да покажат своята ефективност, подчертава Пиер Разу, академичен директор на Средиземноморската фондация за стратегически изследвания.

Освен това войната предлага възможност на твърдото крило във Вашингтон, което иска да отслаби руската мощ. „Има разлика между това да се уверите, че Кремъл не може да спечели, и да сте сигурни, че губи на всяка цена. И американците са в логиката да накарат руснаците да загубят на всяка цена”, казва Разу.

За Иван Клишч част от американския елит иска да „унижи Русия“ и да я „удари в лицето“. Но Европейският съюз е много по-премерен и дори разделен.

Френският президент Еманюел Макрон наскоро каза, че мирът също ще бъде изграден с Русия и че това няма да стане чрез „унижение“. Западът не говори с един глас. „Това повдига въпроси за единството на страните от НАТО, след като се доближим до някаква форма на прекратяване на конфликта“, подчертава Иван Клишч.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук