Начало НОВИНИ Война в Украйна: Русия е убедена, че е „освободила“ източната част на...

Война в Украйна: Русия е убедена, че е „освободила“ източната част на страната

0

Кремъл беше „абсолютно убеден“ в „освобождението“ на Донбас и демилитаризацията на околните територии в Източна Украйна след капитулацията на почти всички защитници на стоманодобивната фабрика „Азовстал“ в пристанищния град Мариупол.

„На първо място, Донбас очаква пълното освобождаване на историческите територии. Абсолютно съм убеден, че руската армия и народните милиции в Донецк и Луганск ще възстановят историческите граници“, каза Сергей Кириенко, заместник-ръководител на президентската администрация.

„Бъдещето на Донбас ще се решава от неговите жители. Сигурен съм, че ще имат този шанс.“

„Срещу нас се бие единен Запад, просто на територията на Украйна и с украински ръце. Ситуацията е драматична, но е такава“, подчерта той, към което добави „безпрецедентни“ санкции и „невероятна информационна война“ от западните сили.

Той се подигра на западните планове, че след два месеца война Кремъл ще трябва да се сблъска с протести вътре в страната, включващи милиони хора.

„Случи се обратното. Има драстично нарастване на консолидацията на обществото и подкрепата за президента”, каза той.

Според Кириенко, настоящата ситуация напомня тази от 2014 г. след анексирането на украинския полуостров Крим.

Обявявайки своята „специална военна операция“, руският президент Владимир Путин използва защитата на руското население на Донбас като извинение, но оттогава руската армия отвори сухопътен коридор в Южна Украйна, за да свърже територията на Русия с Крим.

За почти три месеца военна намеса руската армия е далеч от завладяването на Донбас, въпреки че е на път да освободи напълно Азовстал, символ на украинската съпротива в Мариупол.

Сенатът на Съединените щати одобри този четвъртък с голямо мнозинство голям пакет от 40 000 милиона долара военна и хуманитарна помощ за Украйна.

Мярката беше подкрепена от всички сенатори демократи и почти всички републиканци, с изключение на 11, мнозинството близо до бившия президент Доналд Тръмп.

Предишна статияКалфин: Защо инфлацията в голяма част от Европа е 7%, а у нас е двойно по-висока?
Следваща статияКоронавирус в Китай: цяло село беше прехвърлено в карантинни центрове

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук