Начало НОВИНИ Маймунска шарка в Съединените щати: властите потвърждават първия случай на инфекцията

Маймунска шарка в Съединените щати: властите потвърждават първия случай на инфекцията

0

Жител на Масачузетс в североизточната част на Съединените щати е дал положителна проба за маймунска шарка, съобщиха здравните служители в сряда, 18 май. Това е първият случай на вируса, открит в този регион, през 2022 г.

Министерството на общественото здраве на Масачузетс съобщи чрез изявление, че пациентът е възрастен мъж, който наскоро е пътувал до Канада. Отделът завърши първоначалните тестове във вторник и беше потвърден от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

„Случаят не представлява риск за обществеността, а лицето е хоспитализирано и в добро състояние., посочи Министерството на здравеопазването.

„Министерството на здравеопазването работи в тясно сътрудничество с CDC, съответните местни здравни съвети и доставчиците на здравни услуги на пациента, за да идентифицира лица, които може да са били в контакт с пациента, докато са били заразни.“

Първият случай, открит в САЩ тази година, идва, след като наскоро бяха идентифицирани случаи на маймунска шарка в Обединеното кралство, Португалия и Испания.

Маймунската шарка е рядко заболяване, причинено от вируса на маймунската шарка. Първият случай сред хората е регистриран в Демократична република Конго през 1970 г. и оттогава болестта се разпространи в други нации, главно в Централна и Западна Африка.

Според CDC хората също могат да се заразят, когато ловуват диви животни.

Най-честите симптоми са висока температура, главоболие, умора и мускулни болки.

Няколко новинарски портала повториха измама, в която се посочва, че случаи на маймунска шарка са били открити през юли 2021 г. Фактът е, че тя се разпространява масово и без никаква подкрепа, освен това никога не се появява в докладите на CDC от тази година.

Тази агенция подчертава, че видът на едра шарка е причинил „голямо огнище“ при хората в Съединените щати през 2003 г., след като вирусът се е разпространил от „внесени африкански гризачи до прерийни кучета“.

Шведските здравни власти обявиха откриването на първия случай на маймунска шарка в страната, след появата на хора в Европа и Северна Америка, заразени с това заболяване, което обикновено е ендемично за Африка.

„Случай на маймунска шарка беше потвърден при човек в района на Стокхолм“, се казва в изявление на Шведската агенция за обществено здраве.

Италия съобщи вчера за първи потвърден случай на маймунска шарка при млад мъж от Канарските острови в Испания, докато следи други двама души.

Специализираният по заразни болести институт „Лазаро Спаланцани“ в Рим обясни в бележка, че младият мъж се е явил в столичната болница „Умберто I“ с клинична картина, характерна за вируса, а извършените тестове бързо идентифицират вируса.

Здравните власти в Монреал (Канада) са идентифицирали 17 вероятни случая на маймунска шарка и са започнали разследване, за да разберат веригата на предаване на болестта, която също е била открита в няколко европейски страни и в САЩ.

Световната здравна организация поиска от страните, които са потвърдили положителни случаи на маймунска шарка през последните няколко часа, да засилят проследяването и проследяването на контактите, които са имали потвърдени случаи в дните преди поставянето на диагнозата.

„Обществеността и здравните клиники трябва да бъдат бдителни и да накарат специалистите да изследват необичайни кожни обриви“, предупреждава агенцията.

С информация от EFE и AFP.

Предишна статияКоронавирус в Китай: цяло село беше прехвърлено в карантинни центрове
Следваща статияСАЩ напълно подкрепят кандидатурите на Швеция и Финландия за НАТО

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук