Начало НОВИНИ САЩ напълно подкрепят кандидатурите на Швеция и Финландия за НАТО

САЩ напълно подкрепят кандидатурите на Швеция и Финландия за НАТО

0

Швеция и Финландия имат „пълната подкрепа“ на САЩ в решението си да кандидатстват за членство в НАТО, каза президентът Джо Байдън.

И двете страни подадоха молбите си да бъдат част от Западния отбранителен алианс тази седмица, отбелязвайки сериозна промяна в европейската геополитика.

За да се присъединят към алианса, двете нации се нуждаят от подкрепата на всичките 30 държави-членки на НАТО.

Но ходът на скандинавските нации беше противопоставен от Турция.

Говорейки заедно с шведския премиер Магдалена Андерсон и финландския президент Саули Ниинисто в Белия дом в четвъртък, Байдън нарече кандидатурите на Швеция и Финландия „преломен момент в европейската сигурност“.

„Присъединяването на нови членове към НАТО не е заплаха за никоя нация“, каза той. Президентът добави, че наличието на двама нови членове в „високия север“ ще „повиши сигурността на нашите съюзници и ще задълбочи нашето сътрудничество в областта на сигурността“.

Русия многократно е казвала, че вижда НАТО като заплаха и е предупреждавала за „последици“, ако блокът продължи с плановете си за разширяване. Турция обвини както Швеция, така и Финландия, че приемат заподозрени екстремисти от Кюрдската работническа партия (ПКК), група, която смята за терористична организация.

Въпреки това, както генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, така и британският министър на отбраната Бен Уолъс изразиха увереност, че тези опасения в крайна сметка ще бъдат разгледани.

Коментарите на Байдън дойдоха, когато Сенатът на САЩ гласува за одобрение на нов законопроект от 40 милиарда долара за предоставяне на военна и хуманитарна помощ на Украйна. Това е най-големият пакет за спешна помощ досега за Украйна.

Законопроектът – който беше приет от Камарата на представителите с широка двупартийна подкрепа на 10 май – се очакваше да бъде приет по-рано тази седмица, но беше блокиран от републиканеца от Кентъки Ранд Пол заради спор за надзор на разходите.

Но лидерът на републиканския Сенат Мич Макконъл отхвърли тези опасения и каза пред репортери, че Конгресът има „морална отговорност“ да подкрепи „самозащитата на суверенната демокрация“.

„Всеки, който е загрижен за цената на подкрепата за украинска победа, трябва да помисли за много по-големите разходи, ако Украйна загуби“, каза Макконъл.

Миналата седмица министърът на отбраната Лойд Остин и държавният секретар Антони Блинкен призоваха Конгреса да одобри пакета и предупредиха, че американската армия има достатъчно средства само за изпращане на оръжия в Киев до 19 май.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски похвали пакета от помощ като „значителен принос на САЩ за възстановяването на мира и сигурността в Украйна, Европа и света“.

Пакетът довежда общата американска помощ, предоставена на Украйна, до повече от 50 милиарда долара, включително 6 милиарда долара за помощ за сигурност, като обучение, оборудване, оръжия и подкрепа.

Още 8,7 милиарда долара ще бъдат отпуснати за попълване на запасите от американско оборудване, което вече е изпратено в Украйна.

Предишна статияМаймунска шарка в Съединените щати: властите потвърждават първия случай на инфекцията
Следваща статияРусия обяви победа в Мариупол. Шойгу докладва на Путин, че „Азовстал“ е „напълно освободен“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук