Начало НОВИНИ СЗО очаква да се появят повече случаи на маймунска шарка

СЗО очаква да се появят повече случаи на маймунска шарка

0

Световната здравна организация (СЗО) заяви днес, 22 май, че може да се очаква, че ще продължат да се появяват случаи на маймунска шарка, заболяване, което вече е открито през последните 10 дни в 12 държави, но чийто фокус и път на разпространение заразата все още не са установени.

„Ситуацията се развива по такъв начин, че СЗО смята, че ще има повече случаи на идентифициране на маймунска шарка, тъй като наблюдението е разширено в страни, които не са ендемични“, се казва в епидемиологична бележка на организацията.

До момента са потвърдени 92 случая.

Настоящата информация показва, че най-застрашените от заразяване са тези, които имат близък физически контакт с някой, който е заразен и има симптоми.

От съобщените случаи не беше възможно да се установи, че някой от засегнатите е бил в ендемична зона.

„Идентифицирането на потвърдени или предполагаеми случаи без връзки за пътуване до ендемични райони е много необичайно събитие“, признават от организацията.

СЗО заяви, че работи по насоки за защита на здравните работници на първа линия и други здравни работници, които може да са по-изложени от другите, като тези, които участват в задачи по почистване.

Геномната последователност, получена от тампон от случай в Португалия, разкри сходство с вируса на едра шарка, изнесен от Нигерия, който причини огнища в Обединеното кралство, Израел и Сингапур между 2018 и 2019 г.

Маймунската шарка е зооноза (вирус, предаван на хора от животни) и нейните симптоми са подобни на тези, наблюдавани в миналото при пациенти с едра шарка, макар и с по-малко тежест.

Предаването става чрез контакт с рани, телесни течности, капчици и замърсен материал, като спално бельо. В този смисъл инкубационният период обикновено е от шест до 13 дни, въпреки че може да стигне до 21.

Имунитетът срещу това заболяване е много нисък сред младото население, като се има предвид, че населението под 40 или 50 години не е получило ваксината срещу едра шарка и вирусът не е присъствал в неендемични страни.

Ендемичните държави са: Бенин, Камерун, Централноафриканска република, Демократична република Конго, Габон, Гана (тук е идентифициран само сред животни), Кот д’Ивоар, Либерия, Нигерия, Република Конго, Сиера Леоне и Судан.

Предишна статияБелгия постановява задължителна карантина за пациенти с маймунска шарка
Следваща статияРусия публикува списък с 963 американци, на които е забранено влизането в страната и включва Джо Байдън

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук