Начало НОВИНИ Доктор обяснява дали сегашното огнище на маймунска шарка може да се превърне...

Доктор обяснява дали сегашното огнище на маймунска шарка може да се превърне в пандемия

0

Д-р Фелипе Лобело, професор в Училището по обществено здраве Rollins в университета Емори в Атланта, в разговор с Ана Мария Луенго Ромеро, говори за това дали настоящата глобална тревога за избухването на маймунска шарка може да се превърне в пандемия.

Лобело заяви, че едрата шарка е много по-заразна от маймунската шарка, но той е загрижен, че това огнище е довело до адаптиране на вируса или да е по-лесно заразно. „Това е нещо, което трябва да се проучи чрез генетични изследвания на вируса, генетичната последователност“, продължава той.

Той също така споменава, че светът не трябва да бъде толкова загрижен за пандемията, защото това е вирус, който трудно се разпространява между хората. „Огнища се овладяват бързо и това се очаква да бъде ситуацията, но това не означава, че потенциалните промени не трябва да се проучват и страните трябва да действат бързо, за да могат бързо да овладеят това огнище“.

Обединеното кралство наблюдава ежедневни инфекции с маймунска шарка, които не са свързани с пътуване до Западна Африка, където болестта е ендемична, каза в неделя служител от британската агенция за здравна сигурност.

„Ние откриваме случаи, при които няма установен контакт с индивид от Западна Африка, което сме виждали преди в тази страна“, каза главният медицински съветник на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) Сюзън Хопкинс.

Обединеното кралство алармира на 7 май с човек, който наскоро е пътувал до Нигерия. Други страни в Европа и Съединените щати съобщават за случаи.

Маймунската шарка може да се предаде чрез контакт с кожни лезии и капчици от заразен човек, както и чрез общи предмети като спално бельо и кърпи.

Симптомите наподобяват в по-малка степен тези, наблюдавани в миналото при пациенти с едра шарка: треска, главоболие, болки в мускулите и гърба през първите пет дни.

След това се появяват обриви (по лицето, дланите на ръцете, стъпалата), лезии, пустули и накрая струпеи.

Според СЗО симптомите продължават между 14 и 21 дни.

По информация на АФП.

Предишна статияСЗО предупреждава за маймунска шарка на фона на пандемията
Следваща статияДжо Байдън предупреди за военна намеса срещу Китай, ако се опита да превземе Тайван

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук