Начало БЪЛГАРИЯ Милен Велчев: Антикризистните мерки на правителството са като да стреляш с топ...

Милен Велчев: Антикризистните мерки на правителството са като да стреляш с топ по врабчета

0

Изразходват се безсмислено ресурси, които могат да бъдат насочени по-провилно – така бившият финансов министър Милен Велчев коментира антикризисните мерки на правителството.

„Едно е да достигнат (парите – бел. ред.) до хората в нужда, а те не са повечето хора в обществото, а друго е да стреляш с топ по врабчета. Да разхвърляш пари на всички и по-голямата помощ да достигне именно до тези, които реално нямат нужда“, изтъкна Велчев пред бТВ.

Според него нулевата ставка на ДДС за хляба облагодетелства богатите, защото те купуват по-скъп хляб.

За доставките на газ

Милен Велчев въобще няма да се учуди, ако България получи същите инструкции от Европейската комисия, каквито са получили Италия и Германия.

Преди два дни след обсъждане с ЕС двете страни разрешиха на компаниите си да откриват сметки в рубли, за да продължат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите срещу Москва.

„Най-вероятното Европейската комисия ще каже, че е окей да се отварят сметки в рубли, стига сделката да се счита за приключена, когато плащането бъде направено в евро и ако това е приемливо от руска гледна точка, като в случая с Италия и Германия. Няма причина да не бъде приемливо в случая с България“, посочи бившият финансов министър.

По думите му „директни санкции върху газа не са въведени от ЕС“. 

„Русия е тази, която спря доставките на газ за България, Финландия и Полша, защото ние отказахме да плащаме в рубли, а по-скоро може би ние трябваше да направим повече, за да си напишем домашното“, каза Велчев.

Той смята, че не е проблем да си доставяме природен газ от другаде, но въпросът е на каква цена. Европа може да се освободи от необходимостта от руски газ, цената обаче и повече инвестиции и вероятно по-висока стойност на синьото гориво и то не от днес за утре.

Санкциите имат негативен ефект и за двете страни. Европа е основен пазар за руския газ, Москва ще пострада повече от спирането на тези доставки, но и Европа няма да остане незасегната, подчерта Велчев.

За руския нефт

По въпроса за руския нефт бившият финансов министър посочи, че вярва на специалистите, според които рафинерията в Бургас може да преработва и друг петрол, а дори и да трябва време да се пренастрои, това няма да се усети, защото вносът на горива ще покрие търсенето.

„Свикнахме с това клише, че, видите ли, инфлацията била привнесена. Частично тя започна не в България, започна в Европа, започва в света, но не случайно всеки месец българските показатели са двойно по-високи, отколкото в Еврозоната“, каза Велчев. И допълни, че еврото трябва да бъде въведено и като средство срещу голямата инфлация.

Предишна статияПроф. Христова: Има дете със симптоми на новия хепатит у нас
Следваща статияБивши министри на отбраната: Бойните действия в Украйна няма да приключат скоро

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук