Начало НОВИНИ СЗО предупреждава за маймунска шарка на фона на пандемията

СЗО предупреждава за маймунска шарка на фона на пандемията

0

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус откри 75-та Генерална здравна асамблея вчера в Женева с послание за предпазливост пред настоящата ситуация на пандемията на коронавирус, криза, която „определено все още не е свършила” и вече се появяват нови предизвикателства.

На фона на загрижеността относно случаите на маймунска шарка, заболяване, което вече беше открито през последните 10 дни в 12 държави, той призна, че в много ъгли „животът вече изглежда като преди пандемията“, но той настоя, че това няма да свърши, докато ваксините не достигнат до най-бедните нации.

„Разбира се, не е свършило. Знам, че това не е посланието, което те искате да чуете, нито това, което искам да дам (…), но няма да приключи, докато не бъде направено във всички страни“, каза етиопският експерт пред повече от сто министри на здравеопазването от цял ​​свят.

По отношение на маймунската шарка организацията прогнозира „повече случаи да бъдат идентифицирани, тъй като наблюдението се разширява в неендемични страни“.

До момента са потвърдени 92 случая и има 28 заподозрени.

Директорът на СЗО се възползва от речта си, за да припомни, че коронавирусът не е единствената здравна криза в света и че съжителства с огнища на Ебола в Демократична република Конго, маймунска шарка и хепатит с неизвестна причина, както и като сложни хуманитарни кризи в Афганистан, Етиопия, Сомалия, Южен Судан, Сирия, Украйна и Йемен.

„Изправени сме пред страхотна конвергенция на болести, суша, глад и война,подхранвано от изменението на климата, неравенството и геополитическото съперничество“, оплаква се Тедрос.

Френският президент Еманюел Макрон се намеси в събитието и припомни, че друга важна точка на дебат ще бъде как да се подобри капацитетът за реагиране на пандемии и в този смисъл той предложи „постоянен комитет“ в организацията за справяне със спешни здравни ситуации.

„Амбициозен орган, така че колективно да сме по-готови за всяка извънредна ситуация, която възникне“, предложи френският президент.

Предишна статияРусия твърди, че новата й ядрена ракета може да лети през Северния и Южния полюс
Следваща статияДоктор обяснява дали сегашното огнище на маймунска шарка може да се превърне в пандемия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук