Начало НОВИНИ Джо Байдън предупреди за военна намеса срещу Китай, ако се опита да...

Джо Байдън предупреди за военна намеса срещу Китай, ако се опита да превземе Тайван

0

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди в понеделник, 23 май, че анексирането „със сила“ на Тайван от Китай ще доведе до военна интервенция на Съединените щати, докато Япония обеща да разшири отбранителните си способности в лицето на нарастващите заплахи.

Попитан по време на пресконференция в Токио дали САЩ ще помогнат на Тайван, ако той бъде атакуван от Пекин, президентът на Белия дом отговори категорично и директно: „Да, това е ангажиментът, който поехме“.

„Съединените щати се ангажираха да подкрепят позицията на „един Китай“, но това не означава, че Китай има юрисдикцията да използва сила, за да превземе Тайван“, каза президентът от стаята за гости на държавния дворец на Акасака, в който се появи заедно с японския премиер Фумио Кишида.

Въпреки силата на посланието, най-озвучените му коментари в това отношение и които надхвърлят неяснотата, използвана досега от американската администрация, Байдън каза, че се надява, че нито този сценарий, нито подобен опит няма да се случи.

Американският лидер подчерта важността на поддържането на стабилност в Индо-Тихоокеанския регион, като каза, че Китай „вече флиртува с опасност от ниски полети и други маневри“ около Тайван, който Пекин смята за присъща част от своята територия.

Байдън сравни хипотетичното нахлуване на острова с руската агресия срещу Украйна и се позова на санкциите, наложени на Москва от много страни, и „сигналите, които това изпраща на Китай“.

Междувременно министър-председателят Кишида заяви от своя страна, че всеки опит да се промени едностранно „статуквото“ е „неприемлив“, и се застъпи за укрепване на собствените си убеждаващи способности и чрез двустранния съюз.

Посещението на Байдън в Япония, каза Кишида, „демонстрира, че каквато и да е ситуацията, Съединените щати ще продължат да засилват ангажимента си към Индо-Тихоокеанския регион“. Ръководителят на японската изпълнителна власт предаде на своя колега желанието си да „увеличи способностите и бюджета за национална отбрана“ и да започне дебат за разширяване на военните правомощия на Япония, „за да може да атакува вражески бази по превантивен начин“.

Кишида също така посочи, че Байдън е изразил подкрепата си „Япония да стане постоянен член на Съвета за сигурност“ на Организацията на обединените нации (ООН) и се застъпи за реформа на организацията.

Няколко часа след коментарите на президента Байдън, Пекин реагира остро, заявявайки, че ще предприеме „твърди мерки за защита на своя суверенитет и интересите на сигурността“ подчертавайки, че въпросът с Тайван „е чисто вътрешен въпрос за Китай“, пред който „никоя външна сила не може да намесва.“

Китай „няма място за компромис по този въпрос и никой не трябва да подценява решимостта на китайския народ да защити своя суверенитет и териториална цялост“, каза говорителят на външното министерство Уан Уенбин на пресконференция.

Островът е един от основните източници на конфликт между Китай и Съединените щати, особено след като Вашингтон е основният доставчик на оръжия за Тайван и би бил най-големият му военен съюзник в случай на война с Китай, според Закона за отношенията от Тайван от 1979 г. 

Предишна статияДоктор обяснява дали сегашното огнище на маймунска шарка може да се превърне в пандемия
Следваща статияЕС препоръчва да се поставят под карантина домашните любимци на заразените с маймунска шарка

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук