Начало НОВИНИ ЕС препоръчва да се поставят под карантина домашните любимци на заразените с...

ЕС препоръчва да се поставят под карантина домашните любимци на заразените с маймунска шарка

0

Маймунската шарка се превърна в тема на деня заради увеличаващите се случаи на европейския континент. Поради тази причина се препоръчва да се поставят под карантина домашните любимци на заразените.

Този понеделник Европейският център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC) съобщи, че има приблизително сто души, засегнати от вируса, между потвърдени пациенти с инфекцията и подозрения за нея.

Мярката, насочена към собствениците на заразени домашни любимци, се дължи на факта, че именно животните могат да имат контакт с коричките на пустулите, които в крайна сметка изсъхват, когато вирусният процес приключи.

„Съществува потенциален риск от предаване от човек на животно, така че е необходимо тясно сътрудничество между здравните и ветеринарните власти, работещи от глобална здравна гледна точка, за да се грижат за откритите домашни любимци“, се казва в документа.

По същия начин в писмото се споменава, че домашните гризачи (хамстери и плъхове) са тези, които са най-застрашени от заразяване.

Институцията посочи, че макар да е малко вероятно, прехвърлянето на болестта към тези видове „може да доведе до установяване на вируса в европейската дива природа и да превърне маймунската шарка в ендемична зоонозна болест“.

Да, важен прецедент беше регистриран в Съединените щати през 2003 г. от десетки кученца, които се заразиха, споделяйки среда с вид екзотичен плъх от Гамбия.

Животните не само се заразяват взаимно, но и инокулират вируса в тялото на стопаните си.

Предишна статияДжо Байдън предупреди за военна намеса срещу Китай, ако се опита да превземе Тайван
Следваща статияОбединеното кралство регистрира 37 нови случая на маймунска шарка: вече има 57 души с вируса

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук