Начало БЪЛГАРИЯ Васил Велев: Искаме газ по възможност на най-добра цена

Васил Велев: Искаме газ по възможност на най-добра цена

0

Бизнесът тропна по масата. „Искаме газ по възможност на най-добра цена, произходът няма значение. Има значение цената. Това заяви председателят на АИКБ Васил Велев в интервю за бТВ. Кога цената е по-ниска – когато купуваме директно от доставчика или когато минава през посредник, риторично попита Велев.

Европа се снабдява с руски газ на 40% от своето потребление и  е ясно, че даже в средносрочен план трудно може да бъде заменен. Няма ембарго за руски газ, тоест Европа не е включила в санкциите си доставките на руски газ. От там насетне разплащанията за него очевидно трябва да се правят по начин такъв, че продавачът да може да ползва парите си, коментира още Васил Велев..

Вчера финансовият министър Асен Василев призова Европейската комисия да изясни дали приемането на разплащания  за газови доставки се дължи на това, че различните държави са третирани различно от страна на „Газпром“ или на нарушаване на санкциите от страна на компании в някои държави членки.

„Ама ние как ще вземем газ, ако не ни вземат парите? Някакво искам хем да вземем газ, хем да не ни вземат парите. И за да си ползва продавачът парите, той трябва да ги получи на място, където не могат да му ги блокират. Това място е в рубли, защото ако парите са в долари, те са всъщност в кореспондентски сметки в американски банки и могат да бъдат блокирани“, каза шефът на АИКБ. 

Според Кирил Темелков, заместник-председател на Българската газова асоциация, въпросът е дали има различия между отделните държави в начина, по който са плащали. „Ние не можем да твърдим в момента дали плащането е извършено в евро, долари или рубли, тъй като една страна като Гърция казва, че е платила в евро. От руската страна пък се каза, че са получени рубли. Тук трябва да направим анализи, да видим как ни влияе на нас, на нашия бизнес“, отбеляза Кирил Темелков.

Предишна статияОрбан въведе извънредно положение заради войната в Украйна
Следваща статияДжо Байдън след стрелба в Тексас: „Защо позволяваме това да се случва?“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук