Начало НОВИНИ Русия разреши временно подаване на газ за „Газпром Германия“

Русия разреши временно подаване на газ за „Газпром Германия“

0

Руското правителство разреши временно премахване на „огледалните санкции“ и разреши за срок от 90 дни потока от доставки на природен газ от „Ямал втечнен природен газ“ (Yamal LNG) за Gazprom Marketing & Trading Singapore Ltd, което е част от „Газпром Германия“, показва правителствено постановление в сряда, съобщава Ройтерс.

„Ямал втечнен природен газ“ е съвместно предприятие, базирано около завод за втечнен природен газ, разположен в Сабета в североизточната част на полуостров Ямал, Русия.

Указът беше публикуван в сряда на руския официален интернет портал за правна информация и подписан от руския премиер Михаил Мишустин.

Преди по-малко от две седмици Кремъл обяви, че руските санкции, наложени на бившето германско подразделение на държавната газова компания „Газпром“ и на други образувания, означават, че тези дружества повече не могат да получават доставки на природен газ от Русия.

Германия, най-големият клиент на Русия в Европа, прехвърли в началото на април „Газпром Германия“ – бизнеса за търговия, съхранение и пренос на енергия, изоставен от руския „Газпром“, на своя немски енергиен регулатор, за да гарантира енергийната сигурност на страната, напомня Ройтерс.

По-рано тази седмица обаче Полша обяви решението си да прекрати споразумението с Русия за газопровода „Ямал – Европа“ поради агресията на Русия срещу Украйна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук