Начало НОВИНИ Топлофикационните дружества искат поскъпване на парното и топлата вода с до 330%

Топлофикационните дружества искат поскъпване на парното и топлата вода с до 330%

0

Топлофикационните дружества са поискали поскъпване на парното и топлата вода между 29 процента в София и 330 на сто във Велико Търново. Това става ясно от публикуваните заявления на дружествата на страницата на енергийния регулатор. Изчисленията им обаче са правени още през март и не отчитат както отпуснатите компенсации от държавата, така и спрените доставки на природен газ от Русия, което промени цените на горивото.

„Да, има искания за увеличение. Няма искания за намаление на цени. Всякакви коментари по повод ценовите заявления, преди ние да сме отчели и резултата от компенсациите, които дружеството са получили, по-скоро биха изкривили представата на обществото по отношение на това какви ще бъдат цените“, заяви Александър Йорданов – един от членовете на регулатора преди седмица.

Ден по-късно за възможен двуцифрен скок на парното и топлата вода от 1 юли предупреди и енергийният министър Александър Николов:

„Топлофикационните дружества са с различен модел на работа, съответно различен ефект ще има върху крайната цена, тъй като ефективността на управлението и начинът на работа на самите технологични решения са различни. Когато природният газ е повишен няколко пъти, колкото и тежко да звучи, повишение от няколко десетки процента не е неочаквано. Дали ще се търсят решения, които да компенсират потребителите – със сигурност. Със сигурност това ще бъде коментирано на ниво МС, и ниво вицепремиер -премиер“.

По неофициална информация се очаква токът за бита да поскъпне с около 3-4 процента, а цените на парното и топлата вода средно за страната да се увеличат с около 40 на сто.

Източник: БНР

Предишна статияБългария е готова с план за действие в случай, че маймунската шарка се разпространи в страната ни
Следваща статияРусия разреши временно подаване на газ за „Газпром Германия“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук