Начало НОВИНИ Въпреки натиска на САЩ Израел отказа да даде на Украйна ракети

Въпреки натиска на САЩ Израел отказа да даде на Украйна ракети

0

Израел е отхвърлил искането на САЩ да разреши на Берлин да доставя на Украйна противотанкови ракети Spike, разработени в Израел, съобщиха американски и израелски официални лица пред Axios.

Ракетите, които се произвеждат в Германия, са произведени по израелска технология. Съгласно лиценза Израел трябва да одобри всяко прехвърляне на ракетите на трета страна. Генералният директор на израелското МО Амир Ешел подчерта, че Израел не е съгласен, защото страната предоставя на Украйна единствено не смъртоносно военно оборудване. 

От началото на руско-украинската война Израел постепенно заема по-проукраинска позиция в условията на натиск от страна на САЩ, като се опитва да балансира между това да не разстрои правителствата и във Вашингтон, и в Москва. Въпреки това Израел все още не е изпратил на Украйна модерни оръжия за бойните ѝ действия, както направиха много държави – членки на ЕС.

Когато министърът на външните работи Лапид осъди клането в Буча, извършено в началото на април – клане, за което се твърди, че е извършено от руски войници, и следователно е военно престъпление – министърът на финансите Авигдор Либерман се опита да смекчи позицията на Израел, за да не ядоса руското правителство.

„Всички ние осъждаме военните престъпления“, заяви Либерман пред Армейското радио в отговор на въпрос за клането в Буча. „Тук има взаимни обвинения: Украйна обвинява Русия, а Русия обвинява Украйна…“ Вместо да осъжда едната страна, той каза: „Трябва да разберем, че там се води кървава война, и трябва да запазим моралната позиция на Израел и в същото време нашите интереси“.

Преди това министър-председателят Нафтали Бенет осъди клането в Буча, без да обвинява Русия във военни престъпления.

По-рано този месец външният министър на Естония Ева-Мария Лиймец заяви, че Израел не е забранил на балтийската държава да предостави израелско оръжие на Украйна, противно на съобщенията, публикувани в някои медии.

„Досега сме получили разрешение от всички страни на произход за това, което искахме да дарим“, каза Лиймец и добави, че „всяка страна, която има отбранителни ракети, трябва да подкрепи Украйна и да дари или продаде оръжия. Мисля, че това е много важно, защото Украйна се бори за демократични ценности. Мисля, че те заслужават помощта на други демократични държави в тази борба“.

Предишна статияКитай и Русия наложиха вето на нови санкции на ООН срещу Северна Корея
Следваща статияЦветан Василев остава в Сърбия. Статутът му е на политически бежанец

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук