Начало НОВИНИ Путин каза, че обвиненията срещу Русия за продоволствената криза са „безпочвени“

Путин каза, че обвиненията срещу Русия за продоволствената криза са „безпочвени“

0

Руският президент Владимир Путин увери, че обвиненията, отправени към страната му, която е виновна за глобалните проблеми със зърното заради офанзивата в Украйна, са „неоснователни“, съобщи Кремъл в петък.

В телефонен разговор с австрийския канцлер Карл Нехамер Путин „подчерта, че опитите да се обвини Русия за трудностите при доставката на селскостопански продукти на световните пазари са неоснователни“.

„Бяха предложени подробни обяснения за истинските причини за тези проблеми, възникнали от антируските санкции, приложени от Съединените щати и Европейския съюз, между другото“, се добавя в изявление.

Путин също така призова Украйна да разминира пристанищата „възможно най-скоро“, за да позволи преминаването на кораби за транспорт на зърно и обвини Киев, че „саботира“ преговорите с Москва, според Кремъл.

Офанзивата на Русия в Украйна и западните санкции нарушиха доставките на торове, пшеница и други основни стоки за двете страни, което поражда опасения от глобална продоволствена криза. Русия и Украйна произвеждат 30% от пшеницата в света.

В четвъртък Путин говори и с италианския премиер Марио Драги, като му каза, че Москва е готова да даде „значителен принос“ за предотвратяване на продоволствена криза, ако Западът отмени санкциите. Путин също така подчерта, че страната му е отворила „хуманитарни коридори за тръгване на цивилни кораби от пристанищата на Азовско и Черно море“, според Кремъл.

Австрийският канцлер беше първият европейски лидер, посетил Путин, когато започна военната кампания на Москва в Украйна.

Предишна статияКостадинов: Възраждане няма да допусне предателите да унищожат българския лев
Следваща статияИгор Романченко: „Нека не нормализираме двойните стандарти“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук