Начало БЪЛГАРИЯ Атанас Пеканов: Приемането на еврото през 2024 г. не е най-добро. Това...

Атанас Пеканов: Приемането на еврото през 2024 г. не е най-добро. Това е твърде кратък срок

0

В ситуация на изключителна несигурност сме. Цените се определят от геополитическата ситуация. Най-вероятно цените на горивата ще се задържат на високи стойности. Средно ще бъде около 100 долара за барел.

Това заяви Атанас Пеканов, бивш служебен министър, в студиото на Нова телевизия.

“Смятам, че ползите от приемане на еврото ще са повече за България. Ще бъде засилен надзорът над БНБ, ще има репутационен ефект и намаляване на транзакционните разходи, ще имаме възможност и за участие във вземането на решения в ЕЦБ. В момента сме само изпълнители, по-добре да участваме във вземането на решения”, каза бившият служебен министър.

Според него има и рискове от приемане на еврото: “Сега сме в ситуация на силна инфлация. Страховете на хората не трябва да се неглижират. Трябва да има добра информационна кампания. Хората се страхуват, че цените ще се закръглят нагоре. Трябва да има мерки за защита на потребители, за да не се ощетят гражданите”.

По думите му фактът, че България е във валутен борд означава, че страната ни вече е обвързана с еврото.

“Страхът и очакванията за инфлация могат да доведат до по-висока инфлация”, предупреди Пеканов.

Той обясни, че влизаме в период на повишаване на лихвените проценти. По тази причина според него приемането на еврото през януари 2024 година не е най-доброто време: “Това е много кратък срок. Трябва още от утре институциите да започнат да предприемат мерки”.

Според него, тъй като ние сме във валутен борд влизането в еврозоната ще има ограничени последици. Страхът от поскъпването е резонно и това би могло да доведе до по-висока инфлация. Тоест, трябва да се спечели доверието на хората, смята бившият служебен вицепремиер.

Не зная обаче дали 1 януари 2024 година е точната дата, когато трябва да влезем в еврозоната, защото и тогава средата ще бъде проинфлационна. Успокоението на инфлацията ще изисква време. Нужно е да бъдат успокоявани и хората, както и да се вземат много конкретни мерки. Ние трябва да бързаме, но техническото време е много малко – само 18 месеца, подчерта Пеканов.

Предишна статияВсе повече депутати от партията на Борис Джонсън искат оставката му
Следваща статияРуски петрол: ЕС постига компромисно споразумение за забрана на вноса

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук