Начало НОВИНИ Все повече депутати от партията на Борис Джонсън искат оставката му

Все повече депутати от партията на Борис Джонсън искат оставката му

0

Във Великобритания вече станаха 11 депутатите от Консервативната партия на премиера Борис Джонсън, поискали  публично оставката му след публикуването на доклада на държавния служител Сю Грей за събиранията на Даунинг стрийт по време на локдаун. Според някои медии вече са подадени 54 писма с искане на вот на недоверие в премиера, колкото са необходими за задействане на процедурата.

Някои политически наблюдатели изразиха мнение след излизането на доклада на Сю Грей миналата сряда, че премиерът ще оцелее, защото не последва особено бурна реакция в редиците на консерваторите.

През последните дни след по-трезва преценка обаче редица депутати открито заявиха, че с поведението си Джонсън нанася прекалено голяма вреда на партията.

В понеделник още трима видни депутати призоваха премиера да си подаде оставката.

Бившият правен съветник Джеръми Райт заяви, че премиерът трябва да се оттегли в името на запазването на доверието в инстутициите и управляващите. Елиът Колбърн каза, че нищо в доклада на Сю Грей и разследването на полицията не го е накарало да си помисли, че постъпва погрешно като иска оставката на Джонсън. А видният брекзитър Андрю Бриджън стана 27-ият депутат публично призовал премиера да се оттегли заради „Партигейт“. Не е ясно колко от тези депутати са внесли писма за вот на недоверие в „Комитет 1922“, но Бриджън смята, че такива са постъпили и от депутати, които не са правили официални изявления и бройката не е далеч от заветните 54 писма, които са необходими да постъпят, за да бъде задействана процедурата за това гласуване.

Междувременно лейбъристите в опозиция призоваха за разследване на сведенията за парти за рождения ден на премиера на 19 юни 2020 година, организирано от съпругата му, в техния апартамент, за което не се споменава в доклада на Сю Грей. Борис и Кари Джонсън бяха глобени от полицията за друго парти на същата дата, но в канцеларията на премиера.

Предишна статияНОИ с важна информация за изплащането на пенсиите
Следваща статияАтанас Пеканов: Приемането на еврото през 2024 г. не е най-добро. Това е твърде кратък срок

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук