Начало НОВИНИ Младото население най-много усеща покачването на цените по света

Младото население най-много усеща покачването на цените по света

0

Най-високата инфлация през последните четири десетилетия се отразява предимно на младото население точно когато завършва университет или започва първата си работа. В допълнение към това, цените на жилищата поставиха собствеността върху жилищата извън обсега и акциите, които внезапно паднаха след две години на печалба.

„Инфлацията е предизвикателство за по-младите поколения, защото те трябва да поемат всички разходи за нея, но не е задължително те да притежават активите, които ще помогнат на баланса им да върви в крак с инфлацията“, каза Джеф Макдермот, сертифициран финансов плановик на Create Wealth Финансово планиране.

За тези, които не са изпитвали пазарни цикли в миналото, тази внезапна промяна в фондовия пазар и икономиката е особено объркваща. По-младите хора обикновено имат по-малко спестявания и печелят по-ниски заплати от по-възрастните, когато ежедневните нужди като газ и храна изведнъж струват повече. Освен това мнозина се борят с дълговете към колежите, като 34% от възрастните на възраст от 18 до 29 години имат студентски заеми, според Инициативата за данни за образованието. А заплатите не са в крак с инфлацията, като се повишиха само с 4,7% през първото тримесечие спрямо година по-рано.

Gen Zers също така установяват, че по-голяма част от трудно спечелените им заплати отиват за жилищни разходи. Наемите са се повишили почти два пъти по-бързо досега през 2022 г. в сравнение с предходната година, особено в големите градове.

Неотдавнашният срив на фондовия пазар само влошава нещата. В дългосрочен план финансовите съветници казват да инвестирането в акции. Но е трудно да се види как трудно спечелените инвестиции се свиват, още повече, ако са предназначени за авансово плащане за къща или сватба.

Подобна е историята и на пазара на недвижими имоти. Тези, които са притежавали жилища преди пандемията, са изпитали национален бум на цените на жилищата. Но същата тази тенденция постави собствеността върху жилищата недостъпна за много млади хора. 

Основното, което подчертават съветниците, е младите да не се паникьосват. Въпреки че нарастващите цени оказват натиск върху бюджетите по целия свят, кризата вероятно ще бъде временна.

Предишна статияКитай изпраща 30 военни самолета в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван
Следваща статияКитай: Шанхай облекчава Covid мерките

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук