Начало НОВИНИ Руски петрол: ЕС постига компромисно споразумение за забрана на вноса

Руски петрол: ЕС постига компромисно споразумение за забрана на вноса

0

Лидерите на ЕС казват, че ще блокират по-голямата част от вноса на руски петрол до края на 2022 г., за да накажат Москва за нахлуването в Украйна.

Забраната в целия ЕС ще засегне петрола, който пристига по море – около две трети от вноса – но не и петрола по тръбопроводи, след противопоставяне на Унгария.

Полша и Германия също се ангажираха да прекратят вноса по тръбопроводи, което означава, че общо 90% от руския петрол ще бъде блокиран.

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че сделката е отрязала огромен източник на финансиране за руската военна машина.

Това е част от шести пакет от санкции, одобрен на среща на върха в Брюксел, по който всички 27 държави-членки трябваше да се споразумеят.

В момента Русия доставя 27% от вносния петрол в ЕС и 40% от своя газ. ЕС плаща на Русия около 400 милиарда евро годишно в замяна.

Досега не са въведени санкции срещу износа на руски газ за ЕС, въпреки че плановете за откриване на нов газопровод от Русия до Германия са замразени.

Обединеното кралство – което получава 8% от нуждите си от петрол от Русия – обеща постепенно да прекрати руския петрол до края на годината.

Цените на петрола се покачиха заради новините за ембаргото на ЕС, като петролът Brent се повиши над 123 долара за барел, най-високото си ниво от март.

Предишна статияАтанас Пеканов: Приемането на еврото през 2024 г. не е най-добро. Това е твърде кратък срок
Следваща статияКитай изпраща 30 военни самолета в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук