Начало НОВИНИ Джо Байдън обещава да се срещне с депутатите, за да обсъдят контрола...

Джо Байдън обещава да се срещне с депутатите, за да обсъдят контрола върху оръжията

0

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обеща този вторник, 31 май, че ще се срещне с членове на Конгреса, за да обсъдят въпроса за контрола върху оръжията, след стрелбата в училище в Увалде (Тексас), която остави 19 деца и две учители загинали.

„Ще се срещна с Конгреса по въпроса за оръжието, обещавам“, заяви Байдън в началото на срещата си в Белия дом с премиера на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, която е на посещение във Вашингтон.

Така Байдън отговаряше на въпроси на журналисти дали планира да се срещне с лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл, за да обсъди въпроса за контрола на въоръженията в страната.

Президентът обаче не каза кога планира да се срещне с депутатите.

Дебатът за контрола на огнестрелните оръжия бе подновен миналата седмица в резултат на стрелбата в Увалде, при която 18-годишно момче, идентифицирано като Салвадор Рамос, влезе в основно училище, въоръжено с автоматична пушка, която е закупил законно, и стреля безразборно по учениците.

Няколко политици от Демократическата партия и активисти на гражданското общество се опитаха да се застъпят за контрол на оръжията, за да предотвратят повече стрелби в училищата в страната.

Междувременно републиканците, които исторически се противопоставят на мерките, които ограничават закупуването на огнестрелни оръжия, са предпочели да съсредоточат дебата върху проблемите с психичното здраве на нападателя.

Рамос не е имал проблеми с психичното здраве преди стрелбата, според властите.

Известно е, че стрелбата в Увалде е най-смъртоносната в Съединените щати. Тъй като 27 души загинаха в Sandy Hook, включително нападателят, през декември 2012 г.

Предишна статияДнес е 1 юни – Ден на детето
Следваща статияСАЩ се съгласяват да изпратят на Украйна ракети с по- голям обсег

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук