Начало БЪЛГАРИЯ С военни почести отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата...

С военни почести отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

0

Представителни военни подразделения от Българската армия ще участват в ритуалите за тържественото отбелязване на 146-ата годишнина от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета и ще отдадат воински почести в памет на загиналите за свободата и независимостта на България, съобщават от Министерството на отбраната.

Военнослужещи и военният духов оркестър от състава на 61-а механизирана бригада – Карлово ще участват на 1 юни в тържествената проверка (заря) в Калофер.

Тържествена проверка (заря) в памет на великия български поет и революционер и на загиналите за свободата и независимостта на България ще се проведе и във Враца и Хасково с участието на военнослужещи от 10-и механизиран батальон – Враца, Представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски и представителни части от 31-и механизиран батальон – Хасково. На тържествения ритуал във Враца ще присъства началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

На 2 юни – Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България ще бъде отбелязан с тържествена проверка (заря) в Елин Пелин, Казанлък, Павел баня и в с. Скравена, община Ботевград. В ритуалите ще участват военнослужещи от 38-и батальон за ядрена, химическа, биологична защита и екология – Мусачево, 61-а механизирана бригада – Карлово, 10-и механизиран батальон – Враца,  военният духов оркестър на  61-а механизирана бригада и Представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски.

С военни ритуали по поднасяне на венци и цветя военнослужещите от Сухопътни войски ще отбележат годишнината от гибелта на Христо Ботев и ще отдадат воински почести в памет на загиналите за Родината в Стара Загора, Хасково, Плевен, Димитровград, Калофер, Асеновград, Белене, Свищов, Смолян, Шумен, Благоевград, Сливен, Горна Оряховица, Русе и в с. Ценово, община Чирпан.

Във всенародното поклонение на връх „Околчица“ ще се включат военнослужещи от 10-и механизиран батальон-Враца.

Представителни части на Военновъздушните сили и на Съвместното командване на специалните операции ще отдадат воински почести пред паметника на Христо Ботев в градската градина „Цар Симеон“ в  Пловдив.

Военнослужещи от Военноморските сили ще положат венци и цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев в „Алеята на възрожденската памет“ в Морската градина  във Варна. В тържествения ритуал ще участват почетен караул от Висшето военноморско училище  „Н. Й. Вапцаров“, Представителният духов оркестър на ВМС и командирите на военни формирования от гарнизона.

Военни почести в памет на Христо Ботев ще отдадат и военнослужещи от Флотилия бойни и спомагателни кораби в Бургас. Те ще положат венци и цветя  пред бюст-паметника на революционера в Морската градина. В тържествения ритуал ще участват командирите на военни формирования от гарнизона.

В София пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина Националната гвардейска част ще участва в тържествена церемония в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. От 12:00 ч. пред сградата на Администрацията на президента ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Предишна статияБайдън пред ”Ню Йорк таймс”: Не се стремим към война между НАТО и Русия
Следваща статияБоряна Димитрова: Коалицията се лута между „Мисията невъзможна“ и „Умирай трудно“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук