Начало БЪЛГАРИЯ Василев: Ние виждаме, че при енергията инфлацията вече е овладяна, а поскъпването...

Василев: Ние виждаме, че при енергията инфлацията вече е овладяна, а поскъпването на храните е почти овладяно

0

„България може да влезе в еврозоната през 2024-та година, но трябва да се приемат промени в над 100 закона, включително и в закона за БНБ“, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в блиц контрол в ресорната парламентарна комисия.

„Хърватия изкуствено занижи дефицита си, което е известно и на Европейската централна банка“, добави Асен Василев в коментар на намерението на Хърватия да въведе еврото година преди България.

„При нас инфлацията се движи изпреварващо спрямо другите страни в ЕС, защото енергията и храните са с по-голям дял в потребителската кошница, отколкото в другите европейски държави. При тези стоки имаше сериозно поскъпване“, уточни Василев.

„Ние виждаме, че при енергията инфлацията вече е овладяна, а поскъпването на храните е почти овладяно. Имаме вторични ефекти при облеклата, обувките и транспорта, но се надяваме в следващите месеци и там да овладеем инфлацията. Освен това във втората половина на годината ще мерим поскъпването от по-висока база“, добави финансовият министър.

„Цената на природния газ по съществуващите договори се вдигна за една година четири пъти. Няма бюджет в света, който да издържи на подобен натиск“, уточни Василев.

„Цената на тока за бизнеса е същата като септември миналата година, а за домакинствата тя е без промяна от юли 2021 г. Ние сме страната с най-ниските акцизни ставки на горивата, не са с повишавани данъците, освен това е ограничен и монополният натиск“, каза още финансовият министър.

Източник: БНР

Предишна статияИцо Хазарта показа неприличен жест по време на пленарното заседание
Следваща статияКанада казва, че Китай „бръмчи“ с военни полети в Азия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук