Начало БЪЛГАРИЯ Компенсация от 25 стотинки на литър гориво обсъждат днес на експертен коалиционен...

Компенсация от 25 стотинки на литър гориво обсъждат днес на експертен коалиционен съвет

0

Актуализация на бюджета ще бъде обсъдена днес на експертен съвет на управляващата коалиция.

Обсъждането на мерките предхожда предстоящото внасяне на актуализацията в НС. Очаква се следващата седмица актуализацията да бъде разглеждана по комисии в парламента.

Сред обсъжданите мерки за справяне с кризата са премахването на ДДС върху хляба, минималната пенсия от 1 юли да се повиши на 467 лева, а максималната да расте на 2 стъпки – от 1 юли таванът може да стане 2000 лева, а от 1 октомври – 3400 лева.

„Заплатите в държавната сфера да нараснат с поне 10% от началото на юли и ръстът им да се изравни с този в частния сектор“ – поиска министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков вчера пред БНТ.

Друга мярка, която ще бъде обсъждана на коалиционния съвет днес е след актуализацията на бюджета – от първи юли – кабинетът да компенсира потребителите, които зареждат гориво за лични нужди с 25 ст. за литър.

По думите на министъра на финансите Асен Василев, цитиран от Българско национално радио, съотношението на разходи и приходи в бюджета няма да се промени независимо от промените в самите пера.

„Що се отнася до това, дали мерките за проинфлационни – те не са, по една проста причина – те не повишават бюджетния дефицит. Съответно ние, като бюджетен дефицит, оставаме на нивата, които са гласувани от Народното събрание на 4,1%.“ – заяви още Василев.

Очаква се актуализацията на бюджета да стигне до пленарна зала на 25 юни.

Предишна статияДБ предлага да се обследва дейността на „Лукойл“
Следваща статияПанев: Инфлацията може да бъде овладяна в следващите месеци

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук